“Naše istraživanje sugerše da bi dodavanje više hrane bogate kalijem u prehranu, poput banana ili brokule, moglo imati veći pozitivan učinak na krvni pritisak nego samo smanjenje unosa soli”, rekla je Anita Layton sa Univerziteta Waterloo.
Obično svrstana uz paradajz kao voće koje se najviše konzumira u svijetu, banana je popularna kao zasitan međuobrok pun energije i kao preventiva mamurluku zbog kalija, koji je čini obaveznom konzumacijom i za osobe s hipertenzijom, navodi Hercegovina.in.
“Praljudi su jeli puno voća i povrća i kao rezultat toga moguće je da su regulatorni sistemi našeg tijela evoluirali da najbolje funkcionišu s prehranom s visokim udjelom kalija i niskim udjelom natrija”, rekla je Melissa Stadt, glavna autorica istraživačkog rada.
“Današnja zapadnjačka prehrana ima mnogo više natrija, a manje kalija. To može objasniti zašto se visoki krvni pritisak nalazi uglavnom u industrijaliziranim društvima, a ne u izolovanim društvima”, kaže Stadt.
Povećana konzumacija slane prerađene hrane dovela je do porasta takozvanih bolesti životnog stila kao što su dijabetes i bolesti srca jer sve više i više ljudi usvaja sjedilački, manje fizički zahtjevan posao, kao i općenito stil života.
A s visokim krvnim pritiskom koji pogađa procijenjenih 30 posto odraslih osoba u svijetu, prevalencija moždanog udara i bolesti bubrega porasla je.
“U posljednjih nekoliko godina, učestalost hipertenzije porasla je na svjetskom nivou”, upozoravaju istraživači, pripisujući porast čimbenicima poput “starenja globalne populacije i povećane izloženosti rizičnim čimbenicima životnog stila, uključujući smanjenu fizičku aktivnost i popularnost zapadnjačke prehrane”.