Bez obzira na recept, oblatne su simbol topline doma i slatkog užitka koji se generacijama prenosi s koljena na koljeno.
Recept za čokoladne oblatne
Oblatne se pripremaju od hrskavih listova oblatni ispunjenih raznim kremama – od klasične karamelizirane smjese s orasima do čokoladne varijante.
Sastojci:
500 ml mlijeka
500 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
4 kašike brašna (60 g)
250 g margarina ili putera
100 g čokolade za kuhanje
pakovanje oblatni
Priprema:
U lonac dodajte 500 grama šećera, jedan vanilin šećer, 500 ml mlijeka, jedno jaje i četiri kašike brašna. Izmiješajte mutilicom da nema grudica i dodajte 250 g margarina ili putera te 100 g čokolade za kuhanje. Zatim stavite na najjaču temperaturu i miješajte. Kad se sastojci istope, a smjesa počne kuhati, smanjite temperaturu. Kuhajte deset minuta uz stalno miješanje. Nakon deset minuta smjesu skinite s ringle i prohladite. S mlakom smjesom filujte oblatne. Na petu oblatnu stavite lonac kako se ne bi savijala. Oblatne dobro ohladite i narežite.