Magazin

ZIMA JE PRI KRAJU, ALI ZA ZIMNICU UVIJEK IMA MJESTA Napravite miješanu kiselu salatu po ovom receptu

Za zimnicu uvijek ima mjesta.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Bez obzira na godišnje doba, priprema zimnice je tradicija koja unosi toplinu u dom. 🫒🥒 Svi oni domaći okusi, boje i mirisi, savršeni su za zimske dane. Uživajte u čarima pripreme i zasucite rukave pravo je vrijeme za punjenje tegle!

Miješana salata nam ide uz sve.

Uživajte.

Sastojci:

Povrće:

2 glavice svježeg kupusa

1 kg krastavaca

1 kg paprike

0,5 kg mrkve

1 kašika soli

Tekućina:

2 l vode

700 ml alkoholnog octa

2 kašike soli

4 kašike šećera

biber u zrnu, lovorov list, kopar

Pročitajte još

Priprema:

1. Pripremite povrće

Svježi kupus narendajte ili narežite tanko kao za salatu, a krastavce na tanke ploške. Papriku, ako je velika i mesnata, možete narendati, a ako imate sitniju, onda je narežite na trakice. Mrkva je najbolja kad je narezana na tanke ploške, baš kao i krastavci. Potrebno je sve povrće staviti u jednu veliku posudu, pa posoliti kako biste lakše mogli napuniti staklenke. Kad ga posolite, ostavite da odstoji sat vremena.

2. Napravite preljev od octa

Pomiješajte vodu, ocat, so, šećer i biber u zrnu, zakuhajte da se šećer i so rastope.

3. Prelijte 

Pripremljenim preljevom prelijte povrće posloženo u staklenke, odmah dobro zatvorite čistim poklopcima. Stavite u rernu zagrijanu na 150 stepeni i ugašenu, da se staklenke preko noći ohlade zajedno s rernom. Druga opcija je da stavite staklenke u lonac napunjen vodom pa zakuhate, odmah ugasite i isto ostavite da se staklenke ohlade zajedno s vodom. Tako će nastati vakuum u staklenkama i one su spremne za stajanje.  

Prijatno!