Magazin

Rolice s pistacijom: Nova varijanta čuvene poslastice

Pistacija, vjerovatno, nikada nije bila popularnija nego što je sada, zbog čega je kuhari, ali i slastičari, ubacuju u sve svoje provjerene recepte.

FOTO: AZRA.BA
FOTO: AZRA.BA

Tako se pojavila i nova varijanta čuvenih rolica, koje inače jedemo najčešće sa cimetom, gdje je popularni začin zamijenila pistacija.

Pročitajte još

Sastojci

TIJESTO

600 g brašna

300 ml toplog mlijeka

125 g otopljenog maslaca

4 kašike šećera

pola kockice kvasca

2 jaja

prstohvat soli

NADJEV

mljevena pistacijanekoliko kašika namaza od pistacije

GLAZURA100g krem siražlica šećera u prahužlica kreme od pistacije

Priprema

Zagrijte mlijeko i u njega potom stavite pola kockice svježeg kvasca i žličicu šećera te ostavite da se kvasac aktivira. Pomiješajte brašno, ostatak šećera, jaja, prstohvat soli i otopljeni maslac te potom dodajte kvasac s mlijekom.

Umijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite barem sat vremena da se diže. Kada je proces dizanja završen, razvaljajte ga u pravougao i prvo premažite s namazom od pistacije, a potom posipajte mljevenu pistaciju. Lagano i pažljivo rolajte i potom uz pomoć konca režite rolice koje ćete slagati na pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva i neka se peku oko pola sata. 

Kada su rolice gotove, premažite ih glazurom koju ste dobili miksanjem krem sira, šećera i kreme od pistacije, a za potpun doživljaj po vrhu posipajte još mljevene pistacije, piše Azra.