Na temelju nedavnih rezultata istraživanja Dianova ističe snažnu povezanost između učestale konzumacije crvenog mesa i povećanog rizika od dijabetesa.
Istraživanje na uzorku od 216.000 učesnika provedeno kroz čak 36 godina, pokazalo je jasnu vezu između crvenog mesa i dijabetesa.
“Tokom istraživanja dijabetes je dijagnosticirana kod 22.000 ljudi. Učesnici koji su često konzumirali crveno meso imali su 62% veći rizik od razvoja dijabetesa,” izjavila je Dianova iz moskovskog Znanstveno-istraživačkog centra za zdravu prehranu.
Ovi rezultati ukazuju na ozbiljan rizik za dijabetičare i one sklone bolesti.
Zamjena porcije crvenog mesa biljnim proteinima, poput orašastih plodova i mahunarki, može drastično smanjiti rizik od dijabetesa – čak za 30%, tvrdi Dianova.
Orašasti plodovi i mahunarke obiluju proteinima koji su sigurniji za dijabetičare jer ne sadrže zasićene masti prisutne u crvenom mesu.
Prema gastroenterologinji, zasićene masnoće i hem željezo, koje nalazimo u crvenom mesu, mogu potaknuti upalne procese i oksidaciju u tijelu.
Te reakcije ne samo da povećavaju rizik od dijabetesa već pridonose nakupljanju visceralne masnoće i inzulinskoj rezistenciji, što dodatno otežava kontrolu šećera u krvi i ugrožava zdravlje dijabetičara, piše Index.
Ova otkrića sugerišu da bi dijabetičari trebali razmisliti o smanjenju ili čak izbjegavanju crvenog mesa u prehrani.
Biranje biljnih izvora proteina moglo bi ne samo smanjiti rizik od dijabetesa već i poboljšati opće zdravlje.