Ekonomija

Vrijeme je vađenja krompira, za dugotrajno čuvanje pazite na ove detalje

Za proizvodnju krompira, jednako kao i drugih kultura, ova godina je bila problematična.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Iako je u početnim fazama razvoja bio u dobroj kondiciji, sušni period uz ektremno visoke temperature, koji je uslijedio u julu i avgustu, doveo je do ranijeg završetka vegetacije, većeg broja sitnijih nedovoljno nalivenih krtola, pojave bolesti nadzemnih organa biljke, a kasnije i do povećane truleži  krtola.

Proizvođači koji su navodnjavali krompir mogu očekivati nešto bolji prinos, navodi savjetodavac Bojana Panić, iz Resora za pružanje stručnih usluga PSSRS, dodavši da uz visoke temperature duži period ni navodnjavanje nije imalo veliki efekat.

Vađenje krompira

Vrijeme vađenja krompira zavisi od klimatskih uslova i sorte. Vadi se u fiziološkoj zrelosti, a u našim uslovima to je polovina avgusta i septembar. Najbolje je ovaj posao započeti kada je vrijeme sunčano i suho, zbog lakše obrade, čišćenja i transporta krompira.

“Treba paziti da ne dođe do oštećenja pokožice i prevelikog izlaganja suncu, uslijed čega dolazi do pojave ožegotina. Pokožica treba da je čvrsta i da se ne ljušti“, precizira Panić. 

Kako bi vađenje bilo uspješno i ne ometano, a izvađene krtole mogle da se čuvaju duži period tokom skladištenja, potrebno je prethodno obaviti uništavanje cime, što se može izvesti na dva načina:mehanički (košenjem ili trupiranjem)hemijski (desikacijom)

Hemijski se to obavlja regitrovanim preparatima na bazi piraflufen-etila i drugih. Nakon uništavanja cime, krompir treba da ostane u zemlji najmanje 14-20 dana i tek nakon tog perioda pristupa se njegovom vađenju.

Posebno se mora paziti da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja tokom vađenja, utovara, transporta i istovara krompira. “Isto tako voditi računa o oštećenim krtolama i onima koje je zahvatila trulež da se prilikom kupljenja odbace i ne mješaju sa zdravim”, dodaje savjetodavac.

Dugotrajnije čuvanje

Kartola nakon vađenja sadrži dosta vode zbog čega je podložna ošećenju ili procesu klijanja ukoliko se ne izvrši pravilno skladištenje. Kako bi se taj proces spriječio, skladište treba da bude suho, sa nižom temperaturom od 4-8 °C. Optimalna vlažnost zraka u skladištima je od 92-95%.

Kada se krompir sa njive doveze u skladište potrebno je da prođe period adaptacije koji traje 2-3 sedmice, na temperaturi 10-15°C, da rane koje su nastale tokom vađenja zarastu kako ne bi došlo do prodora parazita u krtolu“, ističe Panić, pojasnivši kako se na ovaj način postiže sigurnije i dugotrajnije čuvanje kao i zaštita od bolesti uskladištenog krompira.

Poštovanjem svih mjera tokom proizvodnje, vađenja i skladištenja možemo očekivati dobar kvalitet konzumnog krompira, piše Agroklub.