Međutim, sve su češći na kontinentu, a mogu se jesti sirovi ili od njih napraviti džem i razne druge slatkiše.
Ali da li ste znali da možete koristiti i listove smokve u kuhanju?
List smokve inače je poznat kao riznica zdravlja – pomaže u prevenciji dijabetesa, snižava nivo triglicerida u krvi, pomaže kod kardiovaskularnih tegoba i može da snizi visok krvni pritisak, a od njega možete napraviti ukusan sirup po ukusu na sirupe od kokosa i vanile.
Sirup od smokve
Da biste napravili sirup od smokvinog lista, prvo ubrati dve šake (oko 70 g) najsvježijih listova smokve i obavezno ih ubrati sa peteljkama, što će pojačati ukus. Listove operite, stavite u šerpu, sipajte vodom toliko da pokrije sve listove u šerpi i stavite da provri.
Kada voda provri i poprimi žućkasto zelenu boju, izvadite listove smokve iz šerpe, a u vodu stavite smeđi šećer (ako u loncu ima litar vode, dodajte jedan kilogram šećera). Kuhajte dok ne proključa i dok ne dobijete konzistenciju sirupa, pa ohladite sirup i prebacite u staklenu flašu, piše Krstarica.
Kako koristiti sirup od listova smokve u kuhanju?
Kao zamjenu za šećer možete koristiti sirup od smokvinog lista jer ima dosta šećera, pa ga možete dodati u jutarnju kafu ili preliti preko palačinki i sladoleda. Pored toga, možete ga dodati u ovsene pahuljice, jogurt, preliv za salatu ili koktele – opcije su zaista beskrajne.