Svijet

RUSKI MINISTAR NE SPAVA MIRNO: Amerikanci preko Ukrajine žele uništiti Rusiju

Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO traže pobjedu na bojnom polju u Ukrajini kako bi uništili Rusiju, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

“Postupci zemalja kolektivnog Zapada i (ukrajinskog predsjednika) Volodimira Zelenskog, koji je pod njihovom kontrolom, potvrđuju globalnu prirodu ukrajinske krize”, rekao je Lavrov u intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju TASS.

Pročitajte još

Mišljenja je da nije tajna da je strateški cilj SAD-a i njihovih NATO saveznika pobjeda nad Rusijom na bojnom polju kao mehanizam za značajno slabljenje ili čak uništenje njihove zemlje.

Lavrov je rekao da su SAD i dalje “glavni korisnik” rata u Ukrajini, profitirajući ekonomski i vojno, dok također slijede svoj “geopolitički cilj prekida tradicionalnih rusko-evropskih veza kako bi dalje pokorili Evropu”.

“SAD čine sve da produže sukob i učine ga nasilnijim. Pentagon otvoreno planira narudžbe za američku odbrambenu industriju u godinama koje dolaze, stalno podižući ljestvicu vojnih izdataka i zahtijevajući isto od ostalih članica antiruske Alijanse”, rekao je ruski ministar.

Lavrov je kazao da ukrajinske snage dobijaju najnovije oružje, uključujući i ono koje još ne koriste zapadne vojske, kako bi ga testirale u borbi.

Optužio je američke političare da pokušavaju uvući Ukrajinu u NATO “na prevaru”, dok se javno suprotstavljaju bilo kakvom direktnom sukobu između Alijanse i Rusije.

Pročitajte još

“Ovo je čisto licemjerje. Države članice Alijanse de facto su već postale strane u sukobu, sa zapadnim privatnim vojnim kompanijama i vojnim instruktorima koji se bore uz Ukrajince”, rekao je Lavrov.

Kijev takođe igra svoju ulogu kako bi “direktni sudar” između Zapada i Rusije učinio “neizbježnim”, rekao je Lavrov, navodeći kao primjer prošlomjesečni raketni incident u Poljskoj.

Smatra da Kijev i Washington drže ključ za okončanje sukoba.

“Oni to mogu okončati u bilo kojem trenutku rješavanjem prijetnji koje je identificirala Moskva, ili će ih Rusija “sama eliminirati”, rekao je Lavrov.

Kritikovao je Zapad jer je lažno optužio Rusiju za planiranje upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

“Ponavljali smo iznova i iznova da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da ga nikada ne treba pokrenuti”, istakao je ruski ministar.

Pročitajte još

Lavrov je pozvao Zapad da “pokaže maksimalnu suzdržanost” i bude “izuzetno razuman” kada je u pitanju nuklearno oružje.

Poručio je da Rusija ne bježi od konstruktivnog dijaloga, ali to se može dogoditi tek kada se stvore potrebni uslovi.

Dodao je da je o mogućim diplomatskim kontaktima sa Washingtonom u ovom trenutku “teško bilo šta reći”.