Sastavni dio ovog začina je i kurkuma, koju sa razlogom nazivaju kraljicom začina.Ono što ovu biljku izdvaja od ostalih jeste širok spektar antioksidanasa, ali i antivirusna, antibakterijska, antimikrotička, antimutagena, antiupalna i antikancerogena svojstva.
Postaje sve zastupljenija u kulinarstvu jer sadrži i proteine, vitamine C, E i K, bakar, kalcijum, kalijum, željezo i cink, niacin i vlakna.
Crni biber pojačava apsorbovanje korisnih biljnih komponenti iz drugih ljekovitih biljaka, a najbolji primjer je kurkumin, jedinjenje kurkume koje joj daje izrazito narandžastu boju.
Udruženi, kurkuma i biber daju fantastične efekte kod mršavljenja, topljenja masnih naslaga, snižavanja holesterola, ali i prevencije depresije.
Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lijek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma. Može poboljšati dejstvo antibiotika i cirkulaciju.
Kari kao mješavina zdravih začina, blagotvorno utiče na zdravlje srca, kostiju, ubija bakterije, čisti jetru od toksina, obiluje antioksidansima i može pomoći u ublažavanju bolova i upala. Stručnjaci ističu da je dovoljno da jednom nedeljno kombinujete kari sa svim namirnicama, a 100 grama sadrži oko 325 kcal.