Svijet

Putin održao "ekstremno važan" govor: Direktni gubici EU od ludila sankcija mogu premašiti 400 milijardi dolara godišnje

Vladimir Putin u Sankt Peterburgu održao je govor na tribini koja se održava, kako je rekao, "u teškom trenutku za čitavu svjetsku zajednicu".

Vladimir Putin
FOTO: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN/EPA

Ekonomija, tržišta i sami principi globalnih ekonomskih sistema su bili ugroženi – rekao je Putin.

Ruski predsjednik je dodao da je svijet vidio “sve veću važnost novih centara moći” i da je “stari svjetski poredak” zasnovan na jednoj moćnoj sili po svojoj prirodi nestabilan.

– Amerika je proglasila pobjedu u Hladnom ratu kao i London, a kasnije su o sebi razmišljali kao o bogovima na planeti Zemlji, koji nemaju obveze, već samo interes. Svijet vidi zaista revolucionarne tektonske promjene u geopolitici – kazao je.

Putin je istakao da “vladajuće elite pojedinih zapadnih zemalja rade upravo pod tim iluzijama i biraju da ignorišu očigledno, dosljedno se poigravajući sa duhovima prošlosti”.

– Zapadni saveznici se ponašaju kao da je svijet njihovo dvorište. Pokušavaju da izoluju pogrešne države. Zemlje “zlatne milijarde” i dalje smatraju sve ostale svojim kolonijama, drugom rasom. Oni misle da je dominacija Zapada i globalne politike i ekonomije konstanta, ali ništa nije vječno – zaključio je Putin.

“Ekonomski blickrig nije imao šanse”

– Ekonomski blickrig protiv Rusije nije imao šansi za uspjeh – rekao je Putin.

Kazao je da Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija koje je uvela Rusiji.

– Evropski političari svojim potezima su zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji. Samo direktni gubici EU od ludila sankcija mogu da premaše 400 milijardi dolara u godini – rekao je, dodajući da će troškove snositi građani.

Putin predviđa da će Evropa dodatno pogoršati nejednakost i da će, kao rezultat toga, doći do rascjepa u društvu. Kazao je da je Evropa napravila ekonomske greške. Prema njegovom mišljenju, to će dovesti do naleta radikalizma, a u budućnosti i do promjene političkih elita u EU.

Rekao je da je EU izgubila politički suverenitet, da njene birokratske elite “igraju na tuđu melodiju i štete vlastitom stanovništvu”