Magazin

8 načina kako soda bikarbona može poboljšati vaše zdravlje

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat, zapravo je sol sastavljena od natrija i bikarbonatnih iona.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Budući da je ujedno i sastojak praška za pecivo, uglavnom se koristi u pripremi jela od pečenog tijesta, a osim toga ponekad i kao sredstvo za čišćenje ili kao neutralizator mirisa.

Radi se o korisnom prirodnom sastojku koji se može koristiti kao zamjena za sintetske i potencijalno škodljive sastojke koji se nalaze u proizvodima za čišćenje i osobnu njegu. Saznajte nešto novo i o zdravstvenim i kozmetološkim svojstvima.

1. Pomoć kod opeklina od sunca

Kupka s dodatkom sode bikarbone može djelovati umirujuće na kožu koja je bila pretjerano izložena sunčevom zračenju. Za ublažavanje opeklina od sunca dodajte oko 50 g sode bikarbone u mlaku vodu.

2. Prirodna pasta za zube

Budući da je bogata korisnim svojstvima koja pomažu u čišćenju, poliranju i izbjeljivanju zuba te uklanjanju naslaga, obično se koristi kao alternativa komercijalnim pastama za zube. Još jedan plus je njezina karakteristika neutraliziranja mirisa koja će vašim ustima pružiti svjež dah. Kombinirajte uz kokosovo ulje, limun te razne druge namirnice te stvorite savršeni osobni recept.

3. Prirodni dezodorans

Kao što je gore spomenuto, soda bikarbona ima svojstvo neutraliziranja mirisa, stoga se može koristiti kao zamjena za snažne dezodoranse napunjene parabenima i aluminijem. Ipak, budite oprezni ako imate osjetljivu kožu jer njezina alkalna svojstva mogu iziritirati vašu kožu.

4. Prirodni piling

Abrazivna tekstura sode bikarbone pomaže u pilingu mrtvih stanica kože i stvaranju glatke kože. No, ako odaberete ovu vrstu pilinga, pazite da ne pretjerate s njegovom uporabom jer može poremetiti pH ravnotežu kože. Ne preporučuje se korištenje više od jednom sedmično.

5. Pomoć kod probavnih tegoba

Soda bikarbona ima sposobnost neutraliziranja želučane kiseline stoga može pomoći kod probavnih smetnji uzrokovanih prekomjernom proizvodnjom kiseline u želucu poput žgaravice, loše probave i nadutosti. Soda bikarbona nakon unosa djeluje brzo, i u nekim slučajevima može pomoći ublažiti bolne i nelagodne crijevne plinove. Umiješajte kašikicu sode bikarbone u čašu vode i popijte.

6. Umirujuće sredstvo za kožu kod uboda insekata

Napravite pastu miješajući sodu bikarbonu s vodom i jednostavno je nanesite na ubode insekata kako biste ublažili svrbež. Pomaže kod manjih iritacija kože, uključujući svrbež i iritaciju kože uzrokovanu otrovnim bršljanom.

7. Pomoć kod žgaravice

Kao što smo već spomenuli, soda bikarbona neutralizira želučanu kiselinu, pa se obično koristi kao sredstvo protiv žgaravice. Međutim, ne smije se koristiti za liječenje kroničnog gastritisa, već samo povremeno. Također, kako ne biste narušili ravnotežu elektrolita i kiseline, koristite samo povremeno u malim količinama.

8. Savršeno sredstvo za čišćenje

Soda bikarbona neizostavno je sredstvo za čišćenje u kućanstvu posebno ako imate osjetljivu kožu. Primjerice, ako želite savršeno čistu pećnicu bez puno ribanja i bez korištenja sredstava koji nagrizaju oči i dišne puteve pomiješajte jednu i pol šoljicu sode bikarbone, pola šoljice tekućeg sredstva za pranje posuđa i ¼ šoljicu octa. Dobivenu smjesu nanesite po unutrašnjosti pećnice i ostavite preko noći. Zatim abrazivnom spužvicom izribajte pećnicu te ju prebrišite čistom spužvicom i vodom.

Bilo da se radilo o čišćenju, kuhanju ili nekom od spomenutih uporaba, jedno je sigurno – soda bikarbona zaslužuje svoje mjesto na polici svake kuhinje.