Naizgled bezopasne dnevne navike, poput nedovoljnog pijenja vode, preskakanja treninga i uživanja u jutarnjoj kavi s mlijekom, mogle bi nanijeti više štete razini šećera u krvi nego što mislite. Srećom, nekoliko jednostavnih promjena može ujednačiti razinu šećera u krvi te smanjiti rizik od dijabetesa i drugih zdravstvenih stanja, piše Health.
Čak i ako se većinu vremena zdravo hranite i izbjegavate velike količine šećera, neke od vaših svakodnevnih navika mogle bi sabotirati razinu šećera u krvi.
1. Započinjanje dana zaslađenim napitkom
Vaš jutarnji latte ili energetsko piće može vas razveseliti, ali također može uzrokovati porast šećera u krvi zbog visokih količina dodanih šećera.
Takvim napicima nedostaju važne hranjive tvari, poput vlakana i proteina, koje mogu pomoći u stabilizaciji šećera u krvi, a ispijanje zaslađenih napitaka ujutro na prazan želudac ima štetan utjecaj na šećer u krvi.
2. Nedovoljno pijenja vode
Dehidracija može uzrokovati porast razine šećera u krvi – to je zato što nizak unos vode može dovesti do povećane razine vazopresina i kortizola, dva hormona koji utječu na regulaciju glukoze.
Istraživanja pokazuju da povećanje unosa vode smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
3. Stalni osjećaj stresa
Stres pokreće oslobađanje hormona stresa poput adrenalina i kortizola, koji zatim povećavaju razinu šećera u krvi.
Stalno stanje stresa može vas učiniti gladnijima i potaknuti žudnju za hranom bogatom šećerom.
4. Štednja na snu
Nedovoljno sna može utjecati na razinu šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna ne samo da povećava fluktuacije šećera u krvi, već može povećati i glad i želju za slatkom hranom.
Odrasli bi trebali težiti najmanje 7 sati sna svake noći. Ako imate problema sa spavanjem, razgovarajte sa svojim liječnikom ili stručnjakom za spavanje.
5. Nedovoljan unos proteina i vlakana
Proteini i vlakna usporavaju probavu i pomažu u sprječavanju skokova šećera u krvi nakon obroka.
Studija iz 2020. godine provedena na osobama s dijabetesom tipa 2 otkrila je da jedenje proteina i povrća prije ugljikohidrata smanjuje razinu šećera u krvi nakon obroka za 40% u usporedbi s jedenjem ugljikohidrata prvo.