Magazin

5 najvažnijih savjeta za zdrav i sretan život

Održati zdrav životni stil tokom zimskih mjeseci može biti veliki izazov.

FOTO: FREEPIC.COM
FOTO: FREEPIC.COM

Kraći period dnevnog svjetla i hladno vrijeme faktori su koji utiču na nivo stresa, te se negativno odražavaju i na fizičko i na mentalno zdravlje.

Međutim, moguće je poduzeti neke jednostavne korake kako bismo i tokom ovih tamnih mjeseci očuvali zdravlje.

Uravnotežena ishrana

Jednostavan korak za poboljšanje zdravstvenog stanja je i uravnotežena ishrana, bogata voćem, povrćem, nemasnim proteinima i integralnim žitaricama.

Ovako koncipiran plan ishrane može pomoći u jačanju imuno sistema i smanjiti rizik od hroničnih oboljenja. Dodatno, savjetuje se piti mnogo vode i ograničiti unos zaslađenih pića i procesirane hrane.

Prestanite da pušite

Ukoliko ste pušač, vjerovatno znate koliko je pušenje štetno i da je najbolje za vas da ostavite cigarete u potpunosti. Ukoliko ipak niste spremni na taj radikalan korak, važno je da znate da postoji i manje štetno rješenje.

FOTO: FREEPIC.COM
FOTO: FREEPIC.COM

Bezdimne alternative poput e-cigareta i uređaja koji zagrijavaju duhan bolja su opcija za pušače upravo zato što prilikom korištenja ne oslobađaju vatru, pepeo, ni štetan duhanski dim – glavni krivac za pušačke bolesti. Dok, s druge strane, oslobađaju nikotin – jedan od glavnih razloga zašto ljudi puše jer izaziva zavisnost, i to je zapravo njegov najveći grijeh.

Ovu tezu potvrđuje i činjenica da je jedna od najprihvaćenijih terapija odvikavanja od pušenja ona koja se bazira na nikotinskim zamjenskim proizvodima, poput flastera i nikotinskih guma za žvakanje.

Tjelesna vježba

Nije moguće dovoljno naglasiti važnost fizičke vježbe za zdravlje. Redovna fizička aktivnost može djelovati pozitivno na kadriovaskularni sistem, mišiće i jačinu kostiju, kao i mentalno zdravlje. Čak i kratka šetnja ili lagano istezanje može pozitivno uticati na opšte zdravlje.

Preporučuje se 30 minuta umjereno intenzivne fizičke aktivnosti većinu dana u sedmici.

Dovoljno sna

Održavati zdravu naviku spavanja ključno je za ukupno blagostanje našeg organizma, posebno tokom zime.

FOTO: FREEPIC.COM
FOTO: FREEPIC.COM

Adekvatno spavanje može značajno uticati na hronična oboljenja, raspoloženje, kao i kognitivne funkcije. Preporučeno je spavati 7-9 sati dnevno.

Upravljanje stresom

Na kraju, izuzetno je važno upravljati stresom, koji negativno utiče na zdravlje i potencijalno vodi ka ozbiljnijim oboljenjima. Pronađite efektivne metode za upravljanje stresom, kao što su redovna vježba, joga ili meditacija, kvalitetno vrijeme sa voljenima.

Održati dobro zdravlje tokom tamnih zimskih mjeseci možda jeste izazovno, ali nije nemoguće. Vodite brigu o sebi. Male promjene mogu dovesti do velikih poboljšanja. Štaviše, slobodno tražite pomoć ili podršku ako vam je potrebna.

A.E.

Prihvati notifikacije