Iako kefir i jogurt imaju slična svojstva, nisu ista stvar.
Kefir je fermentirani mliječni napitak dobiven kultiviranjem mlijeka s kombinacijom bakterija i kvasaca, čime nastaje tekući napitak sličan jogurtu. Sadrži otprilike tri puta više probiotika od jogurta i nudi raznolikiji mikrobni profil s čak 60 različitih vrsta probiotika, rekla je Stephani Johnson, registrirana dijetetičarka i profesorica na Odjelu za kliničku i preventivnu nutricionističku službu na Rutgers School of Health Professions.
Možete uzimati i probiotičke dodatke prehrani, ali, kako kaže dr. Rabia De Latour, gastroenterologinja i docentica na NYU Langone, nema jamstva da su “dobre bakterije” u tim dodacima i dalje žive kada ih konzumirate. Stoga je, dodaje ona, sigurnija opcija unositi probiotike putem hrane ako želite poboljšati zdravlje crijeva, piše Verywell Health.
Osim toga, kefir je odličan saveznik u gubitku kilograma – za više informacija o tzv. kefir dijeti, pogledajte ovdje.
U nastavku donosimo popis zdravstvenih prednosti ove vrijedne namirnice.
Pomaže u boljoj apsorpciji hranjivih tvari
Prema Johnson, konzumacija kefira može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari, što ima pozitivan učinak na različite aspekte zdravlja.
Na primjer, istraživanja sugeriraju da konzumacija kefira može pomoći tijelu da bolje apsorbira kalcij koji je važan za zdravlje kostiju i mišića, funkciju živaca i druge procese.
Obnavlja crijevnu mikrofloru nakon uzimanja antibiotika
Probiotici mogu pomoći u obnovi crijevne flore nakon uzimanja antibiotika koji uništavaju i “dobre” bakterije u crijevima. Konzumiranje kefira jedan je od načina da to postignete.
Johnson dodaje da kefir može čak pomoći u prevenciji bolesti. Hrana bogata probioticima jača imunitet, a neka istraživanja povezuju upravo kefir s jačanjem imunološke funkcije.