Sarajevo

Prvo prekvalifikacija, pa onda posao: Za ova zanimanja u Sarajevu postoji veliki interes

Medicinske sestre tehničari, operater na CNC mašinama, ekonomski tehničari, kuhari, konobari samo su neka od zanimanja za koja u ustanovi za obrazovanje odraslih Nova zanimanja iz Sarajeva postoji veliki interes, odnosno sve je više kandidata koji žele da se prekvalifikuju ili dokvalifikuju za ova zanimanja.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
ilustracija

Naime, ova ustanova za obrazovanje odraslih sa radom je počela 2019. godine i nudi mogućnosti prekvalifikacije i dokvalifikacije za zanimanja trećeg i četvrtog stepena, kao i stručno osposobljavanje.

40 programa

Prema riječima direktorice ustanove Melihe Abdulahović, ustanova ima registrovanih 40 programa obrazovanja, prevashodno radničkih zanimanja.

Riječ je o zanimanjima iz metalske struke (bravar, operater na CNC mašinama, zavarivač, stolar), iz građevinske struke (zidar-fasader, moler-farbar, keramičar-podopolagač), iz oblasti ugostiteljstva (kuhar, konobar, poslastičar, sobarica, servirka, recepcionar), iz oblasti elektrotehnike (elektroinstalater), zanimanjima tapetar-dekorater, lugar, vodo i plinski instalater, te stručnom osposobljavanju za rukovaoca građevinskim i pretovarnim mašinama: bager, kran, valjak i viljuškar.

Za navedena zanimanja III stepena prekvalifikacije traju šest mjeseci, a stručno osposobljavanje tri mjeseca.

Ustanova ima i programe prekvalifikacije i dokvalifikacije za IV stepen kao što su ekonomski tehničar, poslovno-pravni tehničar, mašinski tehničar, građevinski tehničar, tehničar hortikulture, grafički tehničar – web dizajner, medicinska sestra tehničar, laboratorijsko-sanitarni tehničar, fizioterapeutski tehničar, gerijatrijska sestra – tehničar, stomatološka sestra – tehničar, zubni tehničar. Ovaj vid prekvalifikacije traje 8 mjeseci.

– Nama se često javljaju i osobe koje rade, ali nisu zadovoljne trenutnim poslom i žele da se prekvalifikuju, ali i osobe kojima je za posao koji trenutno obavljaju neophodno da steknu odgovarajuće obrazovanje, istakla je Abdulahović.

Dodala je da ustanova tri puta godišnje objavljuje javne pozive za upise za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i obuke.

– U svakoj generaciji imamo po 50-60 polaznika, što govori da konstantno postoji interes za prekvalifikacije. Fokus u toku osposobljavanja je na praktičnom radu. Znači, polaznici čim prođu teoretski dio nastave, odmah idu na praktični dio, odnosno namjera nam je da sve ono što su naučili u teoriji odmah i praktično primijene, te u tu svrhu imamo i radionice, poligone, sopstvenu CNC mašinu, kuhinju za zanimanja iz oblasti ugostiteljstva, sva praktična sredstva za određena zanimanja, kazala je Abdulahović, te dodala da nakon završenog obrazovanja polaznici stiču javnu ispravu, koju izdaje ustanova putem nadležnog ministarstva, koja važi kako u BiH tako i u regionu i zemljama EU.

Poslovna saradnja

Inače, ustanova Nova zanimanja svake godine uspješno realizuje projekte edukacije i zapošljavanja nezaposlenih osoba u saradnji sa općinama Centar Sarajavo, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža, Ministarstvom za boračka pitanja KS-a, Službom za zapošljavanje KS-a… Navedene institucije su prepoznale značaj prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba kako bi postale konkurentnije na tržištu rada.

Kako kažu iz ustanove, projekti prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba sa uspjehom se realizuju, jer većina polaznika dobije posao. Već u samom toku trajanja programa prekvalifikacija i dokvalifikacija naši polaznici obavljaju dio prakse kod poslodavaca sa kojima imamo potpisan ugovor o poslovnoj saradnji, gdje se najčešće i zaposle, kazali su za Oslobođenje u ovoj ustanovi.