Svijet

Kovčeg s tijelom Pelea izložen na stadionu Santosa

Sanduk legendarnog Brazilca Pelea stigao je na stadion Santosa i nakon što je javno izložen na centru terena, brojni navijači ovog kluba krenuli su put stadiona kako bi se posljednji put oprostili od jednog od najboljih nogometaša svih vremena.

FOTO: EFE/GUILHERME DIONIZIO
FOTO: EFE/GUILHERME DIONIZIO

Kako se navodi, sanduk je na Santosov stadion Urbano Caldeira stigao u ranim jutarnjim satima, nakon što je prvobitno bio u bolnici Albert Einstein u Sao Paulu, gdje je ovaj slavni fudbaler preminuo u četvrtak.

Planirano je da navijači mogu proći pored sanduka na udaljenosti od minimalno pet metara i da će on biti izložen 24 sata. Posljednji ispraćaj zakazan je za utorak, kada će pogrebna povorka proći kroz naselje u kojem još uvijek živi Peleova 100-godišnja majka.

Peleova posljednja želja bila je odabrati deveti sprat groblja u svom voljenom rodnom gradu Santosu za posljednje počivalište, a mediji u Brazilu navode da će samo porodica biti prisutna na sahrani.

Pele je u dresu Brazila postigao čak 77 golova u 92 nastupa, a s Kariokama je postao svjetski prvak 1958., 1962. i 1970. godine.

Upisan je Ginisovu  knjigu rekorda kao najbolji strijelac u historiji fudbala nakon što je postigao 1.279 golova u 1.363 utakmica uključujući prijateljske duele.