Zdravlje

Znanstvenici otkrili koji je najzdraviji način konzumiranja kafe

DOBRE vijesti za one koji piju crnu kafu. Ispijanje crne kafe bez ikakvih dodataka povezano je sa smanjenom smrtnošću, neovisno o uzroku.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

To je zaključak nove studije Sveučilišta Tufts, koja pokazuje da se taj pozitivan učinak gubi čim se u kavu dodaju vrhnje, mlijeko ili šećer.

“Kava je jedno od najčešće konzumiranih pića na svijetu”, rekla je voditeljica istraživanja i epidemiologinja Fang Fang Zhang. “Budući da gotovo polovica odraslih pije barem jednu šalicu dnevno, važno je razumjeti kako to može utjecati na zdravlje.”

“Zdravstvene koristi kave vjerojatno dolaze od njezinih bioaktivnih spojeva, ali naši rezultati sugeriraju da dodani šećer i zasićene masnoće mogu umanjiti te koristi.”

U studiji su Zhang i njezin tim analizirali podatke o prehrani i zdravlju 46.000 odraslih osoba iz razdoblja od 1999. do 2018., koristeći nacionalne podatke o smrtnosti kako bi istražili kako različiti načini ispijanja kave mogu utjecati na vjerojatnost prerane smrti.

Ispijanje barem jedne šalice kafe s kofeinom dnevno može smanjiti smrtnost za 16%

Ispitanici su podijeljeni prema tome piju li kavu s kofeinom ili bez, s ili bez šećera te s mlijekom ili vrhnjem. Posebno su pratili koliko šećera i zasićenih masnoća ispitanici dodaju, pri čemu su “niske količine” definirane kao manje od 5% preporučenog dnevnog unosa. To bi značilo manje od pola žličice šećera te najviše dvije žlice mlijeka s 2% masti ili jednu žlicu vrhnja.

Analiza je pokazala da ispijanje barem jedne šalice kave s kofeinom dnevno može smanjiti smrtnost za 16%. Taj postotak raste do 17% kod onih koji piju 2 do 3 šalice dnevno. Konzumacija većih količina nije pokazala dodatne koristi, a kod osoba koje piju više od tri šalice dnevno uočen je slabiji pozitivan učinak, osobito kada je riječ o bolestima srca. Istraživači su također otkrili da se zdravstvene koristi smanjuju kada se u kavu dodaju šećer i masnoće.

Pročitajte još

Dakle, ispijanje crne kave ili kave s vrlo malo dodanog šećera i masnoće povezano je sa smanjenjem smrtnosti za 14% u usporedbi s osobama koje ne piju kavu. No taj učinak nije uočen kod onih koji su konzumirali kavu s većim količinama šećera ili zasićenih masnoća.

Mali broj ispitanika pio je kavu bez kofeina

Suautorica studije i epidemiologinja Bingjie Zhou dodala je: “Naši rezultati u skladu su s prehrambenim smjernicama koje preporučuju ograničavanje unosa dodanog šećera i zasićenih masti.”

Iako će ova otkrića sigurno razveseliti ljubitelje kave, autori upozoravaju na neka ograničenja studije, među ostalim na činjenicu da su se podaci temeljili na izjavama samih ispitanika o količini i načinu konzumacije kave. Također su naveli kako nisu uočili vezu između konzumacije kave bez kofeina i smrtnosti, no to bi moglo biti posljedica malog broja ispitanika koji su pili kavu bez kofeina.