Bez obzira na godišnje doba, priprema zimnice je tradicija koja unosi toplinu u dom. 🫒🥒 Svi oni domaći okusi, boje i mirisi, savršeni su za zimske dane. Uživajte u čarima pripreme i zasucite rukave pravo je vrijeme za punjenje tegle!
Miješana salata nam ide uz sve.
Uživajte.
Sastojci:
Povrće:
2 glavice svježeg kupusa
1 kg krastavaca
1 kg paprike
0,5 kg mrkve
1 kašika soli
Tekućina:
2 l vode
700 ml alkoholnog octa
2 kašike soli
4 kašike šećera
biber u zrnu, lovorov list, kopar
Priprema:
1. Pripremite povrće
Svježi kupus narendajte ili narežite tanko kao za salatu, a krastavce na tanke ploške. Papriku, ako je velika i mesnata, možete narendati, a ako imate sitniju, onda je narežite na trakice. Mrkva je najbolja kad je narezana na tanke ploške, baš kao i krastavci. Potrebno je sve povrće staviti u jednu veliku posudu, pa posoliti kako biste lakše mogli napuniti staklenke. Kad ga posolite, ostavite da odstoji sat vremena.
2. Napravite preljev od octa
Pomiješajte vodu, ocat, so, šećer i biber u zrnu, zakuhajte da se šećer i so rastope.
3. Prelijte
Pripremljenim preljevom prelijte povrće posloženo u staklenke, odmah dobro zatvorite čistim poklopcima. Stavite u rernu zagrijanu na 150 stepeni i ugašenu, da se staklenke preko noći ohlade zajedno s rernom. Druga opcija je da stavite staklenke u lonac napunjen vodom pa zakuhate, odmah ugasite i isto ostavite da se staklenke ohlade zajedno s vodom. Tako će nastati vakuum u staklenkama i one su spremne za stajanje.
Prijatno!