Magazin

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju: Previše djece koristi toksičnu šminku

Takozvana šminka za djecu nije toliko bezopasna koliko je marketinške kompanije predstavljaju, potvrdila je nova studija.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Istraživači sa Univerziteta Columbia i iz neprofitne organizacije Earth Justice upozoravaju da ovi proizvodi nisu sigurni za korištenje te da mogu sadržavati otrovne hemikalije poput teških metala koji mogu imati ozbiljne nuspojave i biti vrlo štetni za zdravlje djece.

Tim istraživača analizirao je rezultate više od 200 ispitanika, među kojima je čak 79 posto roditelja potvrdilo da njihova djeca stara do 12 godina koriste takozvanu dječiju šminku. Riječ je o proizvodima koji su namijenjeni igri, a uključuju sjajila za usne, boje za lice, odnosno rumenila i sjenila, piše The New York Post.

Studija objavljena u International Journal of Environmental Research and Public Health sugeriše da 54 posto djece koristi ove proizvode jednom mjesečno, dok ih 12 posto koristi svakodnevno.

“Djeca su posebno osjetljiva i podložna rizicima, naročito onim koji se povezuju s hemijskim sastojcima koji se nalaze u šminci i bojama za kosu”, rekla je dr. Julie Herbsman, profesorica na Univerzitetu Columbia i jedna od autorica studije. Pojasnila je da tjelesna građa, ubrzani rast i razvoj tkiva i organa te nerazvijen imunološki sisitem izlažu djecu iznimnoj opasnosti od oštećenja uzrokovanih opasnim toksinima.

“Alarmantno je da je dopušteno prodavati šminku i kozmetičke proizvode namijenjene djeci, koji sadrže izrazito otrovne khemikalije”, upozorila je Lakendra Barajas iz organizacije Earth Justice.

Prihvati notifikacije