Magazin

Zašto vodu ne biste smjeli piti tokom jela?

Ispijanje vode netom prije i tokom jela navika je koju imaju mnogi.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Nova saznanja upućuju na to da pijenje vode tokom jela čini više štete nego koristi.

Zašto vodu nije dobro piti tokom jela? Nutricionistica Robyn Youkilis u svojoj knjizi ”Go With Your Gut” tvrdi da ta navika šteti probavi i apsorpciji hranjivih tvari u organizmu, prenosi Zadovoljna.hr.

Youkilis preporučuje da se voda ne pije pola sata prije i sat poslije jela. Ako baš morate piti vodu tokom jela kako biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje. U suprotnom, odnosno popijete li tokom jela veću količinu vode odjednom, može doći do razrjeđivanja rezervi klorovodične kiseline u želucu koja je ključna za pravilnu razgradnju hrane.

”Pijenje vode tokom jela može učiniti više štete nego koristi. Prevelika količina tekućine može uzrokovati nadutost, probleme s probavom te spriječiti pravilnu apsorpciju hranjivih tvari”, potvrđuje nutricionistica Ali Miller.

Idealan pH u želucu, dodaje Miller, iznosi 1 do 2, i takva razina kiselosti pomaže u razgradnji bjelančevina, potiče otpuštanje probavnih enzima, pomaže u apsorpciji vitamina poput B12 te u pretvaranju hrane u otopinu, što olakšava probavu. Kada pijete tokom jela, taj cijeli proces se usporava i tada dolazi do nadutosti i loše probave.

Kada je onda najbolje piti vodu? Za zdravu probavu tokom jela popijte najviše dva decilitra vode (u malim gutljajima). Tokom ostatka dana vodu pijte između obroka što će vam pomoći da otjerajte ”lažnu” glad koju osjećate kada ste zapravo dehidrirani.

Želite li učiniti još više dobrog svojoj probavi, usvojite i ove navike: više žvaćite hranu jedite kada ste opušteni konzumirajte više gorkih namirnica (npr. senf) i kiselih namirnica (npr. sirće).

”Te navike stimuliraju žuč i protok enzima te tako stvaraju idealne uvjete za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranjivih tvari”, ističe Miller.

Prihvati notifikacije