Ekonomija

Zašto rezati krtole krompira prije sadnje?

Jedan od načina da se smanji količina potrebnog sjemenskog krompir je rezidba krtola. Ovom postupku se pribjegava i kada su one prevelike, jer su za sadnju optimalne težine 40 do 60 g.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Sitnije od 40 g neće dati dobar prinos, a krupnije od 100 g nisu ekonomski isplative.

Potrebno je koristiti oštar nož koji se dezinfikuje prije i tokom ovog postupka. Tako smanjujemo mogućnost širenja potencijalnih infekcija koje bi mogle dovesti do propadanja krtola.

Kako ih izrezati?

Rezidba se obavlja 10 do 15 dana prije sadnje. Za to vrijeme trebaju zarasti rezne rane. Otvoreno tkivo je idealno mjesto da se nasele prouzrokovači oboljenja (bakterije, gljivice, virusi), a miris bi privukao zemljišne štetočine.

U zavisnosti od veličine, krtole se dijele na dva, tri ili četiri dijela. Na svakom treba da se nalaze dva ili više okaca, odnosno pupoljaka iz kojih će narasti biljke koje su nosioci budućeg roda. Najbolje će niknuti dijelovi koji imaju tri ili četiri okca.

Neka rane zarastu

Kroz ranu se ubrzano gubi voda, dolazi do dehidratacije i propadanja izrezanih dijelova. Zbog toga izrezane dijelove poredamo u jednom sloju i ostavimo na sobnoj temperaturi sljedeća 24 h.

Kako bi potakli stvaranje kalusnog tkiva, površinu možemo prekriti pepelom od drveta. Prostor treba da je prozračan i da nije direktno izložen suncu. Temperatura se održava između 14 i 18ºC, a vlažnost oko 80 posto. Za to vrijeme rane će zarasti i smanjiće se propadanje zbog hladnog i vlažnog zemljišta, pojave oboljenja ili napada štetočina.

Sječa krtola se može obaviti neposredno prije sadnje, ali samo u slučaju ako je zemljište toplo, rahlo, dobro pripremljeno. Tad dolazi do brzog zarastanja i razvoj novih biljaka, piše Agroklub.ba.

Prihvati notifikacije