Magazin

Zaslađivač u dijetalnoj Coca-Coli kancerogen?

Prema izvorima, Agencija za istraživanje raka SZO želi da se zaslađivač aspartam koji se nalazi u dijetalnoj koka-koli klasifikuje kao "moguće kancerogeni".

FOTO: HEUTE
FOTO: HEUTE

Za umjetni zaslađivač aspartam, uveden 1980-ih, kaže se da je službeno klasifikovan kao “moguće kancerogen za ljude” u reklasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije. Kako prenosi međunarodna novinska agencija Reuters, to su potvrdile dvije osobe upućene u slučaj. Rečeno je da je odluka o tome donesena početkom juna nakon sastanka vanjskih eksperata, a trebala bi biti objavljena u julu.

Aspartam je 200 puta slađi od šećera, ali ne podiže nivo šećera u krvi. Osim toga, nema utjecaj na razinu inzulina i stoga je pogodan i za dijabetičare. Zbog svojih svojstava, niskokalorični zaslađivač se često koristi u dijetalnim proizvodima. Kompanija bezalkoholnih pića Coca-Cola takođe zaslađuje svoje “lake” i “nulte” verzije kole aspartamom.

Agencija za istraživanje raka IARC bi trebala procijeniti da li proizvod predstavlja potencijalni rizik ili ne na osnovu svih objavljenih dokaza. Međutim, ovo ne uzima u obzir koliko proizvoda osoba može bezbedno da konzumira.

Međutim, slične odluke IARC-a u prošlosti za različite supstance izazvale su zabrinutost potrošača o njihovoj upotrebi, dovele do sudskih sporova i izvršile pritisak na proizvođače da revidiraju svoje formulacije i pređu na alternative.

Od 1981. godine, Komitet SZO za aditive proglasio je da je aspartam siguran za konzumiranje unutar prihvaćenih dnevnih ograničenja. Naprimjer, odrasla osoba od 60 kg trebala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalne sode dnevno – ovisno o količini aspartama u napitku – da bi bila u opasnosti.