Magazin

Zapostavljena heljda: Pogačice s kremom od indijskog oraha i javorovog sirupa

Bez glutena, bogata vlaknima, mineralima i antioksidansima, heljda je namirnica koju vrijedi ponovo otkriti. Iako se po imenu može pomisliti da je u srodstvu s pšenicom, heljda zapravo nije žitarica, već pseudožitarica koja ne sadrži gluten. Upravo zbog toga postaje sve popularnija u savremenoj ishrani, posebno među onima koji traže zdravije i lakše alternative.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Osim što je dobra za naš organizam, heljda ima i svoje mjesto u održivoj poljoprivredi poboljšava kvalitet zemljišta, smanjuje eroziju i obogaćuje tlo korisnim nutrijentima. A ono što je najvažnije – vrlo je zahvalna u kuhinji, prenosi Avaz.

Bilo da je koristite u slanim ili slatkim jelima, kao brašno ili cijelo zrno, heljda može biti iznenađujuće ukusna.

Pogačice od heljde s kremom od indijskog oraha i javorovog sirupa

Sastojci za pogačice:

1½ šolja heljdinih zrna

3 šolje + 3 kašike vode

3 kašike mljevenog lanenog sjemena

½ kašičice mljevenog cimeta

1 kašičica kokosovog šećera

Prstohvat soli (1/8 kašičice)

1 kašičica ulja za pečenje

Za krem:

1½ šolja nezaslađenog jogurta od indijskog oraha (ili drugog biljnog jogurta)

1 kašika javorovog sirupa

Za dekoraciju:

1 šolja svježih malina

1 šolja svježih borovnica

Priprema:

Skuhajte heljdu: Isperite heljdina zrna i stavite ih u šerpu s 3 šolje vode. Kuhajte dok ne omekšaju, ali da ne postanu kašaste.

Pripremite laneno “jaje”: Pomiješajte mljeveni lan s 3 kašike vode, promiješajte i ostavite da odstoji dok se ne zgusne.

Formirajte smjesu: U velikoj zdjeli pomiješajte skuhanu, prohlađenu heljdu s lanenom smjesom, cimetom, kokosovim šećerom i prstohvatom soli. Ostavite da se potpuno ohladi.

Ohladite u kalupu: Dobijenu smjesu ravnomjerno rasporedite u kvadratni kalup u sloju visine oko 4 cm. Pokrijte i stavite u frižider na najmanje 4 sata.

Isijecite i propržite: Kada se smjesa stegne, isijecite je na 8 pravougaonih komada. Svaki premažite uljem s obje strane i pecite na tavi na srednje jakoj vatri dok ne porumene i postanu hrskavi s obje strane.

Pripremite krem: Umutite ili izmiksajte biljni jogurt s javorovim sirupom dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.

Serviranje: Na tanjir stavite dvije pogačice, prelijte kremom od indijskog oraha i dodajte šaku svježeg bobičastog voća za osvježavajući završni dodir.