Osim što je dobra za naš organizam, heljda ima i svoje mjesto u održivoj poljoprivredi poboljšava kvalitet zemljišta, smanjuje eroziju i obogaćuje tlo korisnim nutrijentima. A ono što je najvažnije – vrlo je zahvalna u kuhinji, prenosi Avaz.
Bilo da je koristite u slanim ili slatkim jelima, kao brašno ili cijelo zrno, heljda može biti iznenađujuće ukusna.
Pogačice od heljde s kremom od indijskog oraha i javorovog sirupa
Sastojci za pogačice:
1½ šolja heljdinih zrna
3 šolje + 3 kašike vode
3 kašike mljevenog lanenog sjemena
½ kašičice mljevenog cimeta
1 kašičica kokosovog šećera
Prstohvat soli (1/8 kašičice)
1 kašičica ulja za pečenje
Za krem:
1½ šolja nezaslađenog jogurta od indijskog oraha (ili drugog biljnog jogurta)
1 kašika javorovog sirupa
Za dekoraciju:
1 šolja svježih malina
1 šolja svježih borovnica
Priprema:
Skuhajte heljdu: Isperite heljdina zrna i stavite ih u šerpu s 3 šolje vode. Kuhajte dok ne omekšaju, ali da ne postanu kašaste.
Pripremite laneno “jaje”: Pomiješajte mljeveni lan s 3 kašike vode, promiješajte i ostavite da odstoji dok se ne zgusne.
Formirajte smjesu: U velikoj zdjeli pomiješajte skuhanu, prohlađenu heljdu s lanenom smjesom, cimetom, kokosovim šećerom i prstohvatom soli. Ostavite da se potpuno ohladi.
Ohladite u kalupu: Dobijenu smjesu ravnomjerno rasporedite u kvadratni kalup u sloju visine oko 4 cm. Pokrijte i stavite u frižider na najmanje 4 sata.
Isijecite i propržite: Kada se smjesa stegne, isijecite je na 8 pravougaonih komada. Svaki premažite uljem s obje strane i pecite na tavi na srednje jakoj vatri dok ne porumene i postanu hrskavi s obje strane.
Pripremite krem: Umutite ili izmiksajte biljni jogurt s javorovim sirupom dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
Serviranje: Na tanjir stavite dvije pogačice, prelijte kremom od indijskog oraha i dodajte šaku svježeg bobičastog voća za osvježavajući završni dodir.