Sarajevo

Vučko se vraća kući: Konstituirajuća sjednica Odbora za organizaciju obilježavanja godišnjice ZOI 1984.

Odbor za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu danas je na konstituirajućoj sjednici usvojio vizualni identitet manifestacije i okvirni program.

FOTO: MREŽAMIRA.NET
FOTO: MREŽAMIRA.NET

Vizualni identitet je inspirisan umjetničkom instalacijom čije postavljanje čini dio okvirnog programa. Objedinjuje olimpijski duh, kulturno-umjetničku scenu, energiju i otvorenost Sarajeva i upućuje na putovanje kroz vrijeme: reinspiracijom, reaktivacijom i regeneracijom.

Program obilježavanja manifestacije obuhvata sportski program, module memorije i promocije te kulturno-umjetničke i druge sadržaje, a razvijat će se i nadograđivati do kraja godine.

U okviru Programa je, kao modul memorije, predviđeno i postavljanje umjetničke instalacije kojom će se, između ostalog, obilježiti 40. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Početkom novembra, u skladu sa usvojenim Programom, bit će raspisan javni poziv za sufinansiranje kulturnih, umjetničkih, obrazovnih i drugih sadržaja koji će obogatiti ovu manifestaciju.

Cilj obilježavanja te značajne godišnjice je, između ostalog, i kratkotrajno ali intenzivno stavljanje Sarajeva u centar medijske pažnje javnosti zainteresovane za olimpijski pokret, zimske i druge sportove, kulturne i umjetničke događaje, te doprinos razvoju zimskih sportova u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Članovi Odbora, imenovani Odlukom Gradskog vijeća Sarajeva su Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća (predsjedavajući Odbora), Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva (zamjenica predsjedavajućeg Odbora), Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH (zamjenik predsjedavajućeg Odbora).

Odbor čine i predstavnici različitih nivoa vlasti u BiH, od predstavnika Vijeća ministara do općina, saveza zimskih sportova BiH, subjekata koji upravljaju borilištima za takmičenja u zimskim sportovima, i u gradu Sarajevu i u gradu Istočno Sarajevo, te predstavnici drugih javnih poduzeća i ustanova Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i drugih subjekata koji će doprinijeti uspješnoj realizaciji manifestacije, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Prihvati notifikacije