Magazin

VRIJEDI PROBATI... Ovo je turski recept za najslasnije mahune

Turske mahune ili zeytinyağlı taze fasulye popularno je vegetarijansko jelo u ovoj višemilijunskoj državi na dva kontinenta.

mahune povrce
FOTO: UNSPLASH
ilustracija

Ono slavi raskoš ljetnih namirnica svježe mahune pirjaju se s lukom i obiljem sočnih rajčica na domaćem maslinovom ulju sve dok se ne dobije bogat prilog koji se topi u ustima.

Turske mahune možete poslužiti kao dio mezze, ali i kao prilog uz glavno jelo. Odlično se slažu s umacima na bazi jogurta i začinskog bilja, piše Punkufer.

Sastojci:

500 g svježih očišćenih mahuna

65 ml domaćeg maslinovog ulja

2 rajčice

1 luk

1-2 češnja češnjaka

1 limun

1 žlica koncentrata rajčice

1 žlica bijelog šećera

sol i papar po želji

svježi peršin

Priprema:

Zagrijte ulje u loncu ili većoj tavi, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša.

Dodajte nasjeckani češnjak i koncentrat rajčice. Dobro promiješajte sve i pirjajte još oko pola minute.

Dodajte nasjeckane rajčice i zelene mahune.

Začinite sa solju, paprom i šećerom. Sve dobro promiješajte.

Poklopite tavu / lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko pola sata, odnosno dok mahune ne omekšaju i termički se ne obradi do kraja.

Pri kraju kuhanja dodajte nasjeckani peršin i pokapajte s malo limunova soka. Dobar tek!