Region

Vrajolli: Kosovska policija efikasno amortizovala moguću eskalaciju situacije na sjeveru Kosova

Kosovske institucije su dobro odreagovale kritičnog dana u Banjskoj, ali još uvijek postoji tendencija za deeskalacijom situacije na sjeveru Kosova, smatra Mentor Vrajolli, izvršni direktor Kosovskog centra za bezbjedonosne studije.

FOTO: KOHA.NET
FOTO: KOHA.NET

Vrajolli u razgovoru za Anadolu ističe da se prošlog vikenda dogodio incident koji je imao tendenciju eskalacije situacije na sjeveru Kosova, ali da je Kosovska policija tu tendenciju amortizovala efikasano.

“Trenutno je situacija na sjeveru i dalje alarmantna zbog činjenice da se ne zna epilog incidenta, ljudi uključeni u taj incident i potencijali koji je incident imao. Kosovske institucije treba da održavaju ovu situaciju na određeno vrijeme, dok se ne osigura da su tendencije za deeskalaciju situacije na sjeveru smanjene ili potpuno eliminisane”, kaže Vrajolli.

Po njegovim riječima, sličnih prijetnji bilo je i ranije od Vlade Srbije i od aktera podržanih od Vlade Srbije, kao što je Milan Radoičić, koji je prije godinu dana putem video objave otvoreno prijetio jednim takvim djelovanjem.

“Jasno je da je Radoičić osoba podržana od srbijanskih zvaničnika. Iako je bilo neke vrste hapšenja, ustvari 48-og pritvora, čini se da je to završeno i on nastavlja da bude slobodan, sa svim mogućnostima da se uključi u aktivnosti u kakve je bio uključen, bez nekih posljedica”, kaže Vrajolli.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj, na sjeveru Kosova, ubijen je jedan kosovski policajac, a dva su ranjena, dok su najmanje tri napadača ubijena. Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste.

Vrajolli podsjeća da je na sjeveru Kosova pronađena velika količina naoružanja, pa to, kako ocjenjuje, nije samo propust Kosovske policije, nego i KFOR-a.

“Kosovskoj policiji je potrebna asisencija, zato što znamo da je znatan broj policajaca iz srpske zajednice bio primoran da izađe iz Kosovske policije, uglavnom zbog pritiska iz Beograda i struktura koje su dirigovane direktno iz Beograda. Sjeverni dio je zbog toga pokriven policajcima iz drugih dijelova Kosova i zato je potrebna podrška KFOR-a”, kaže Vrajolli.

Mentor Vrajolli, izvršni direktor Kosovskog centra za bezbjedonosne studije, ocjenjuje da misija NATO-a, KFOR, svoj posao nije odradila kako treba, zato što nije toliko posvećena bezbjedonosnoj situaciji. Takvo zanemarivanje, po njegovim riječima, dovelo je do incidenata u posljednje vrijeme, a jedan je bio i napad na vojnike KFOR-a krajem maja u Zvečanu, kada je jedan broj pripadnika KFOR-a povrijeđen.

On kaže da postojeće opasnosti po bezbjednost treba eliminisati postepeno, većim nadzorom granične linije od KFOR-a, koji može da poveća svoje prisustvo na sjeveru Kosova.

“Osobe koje su odgovorne za organizaciju, a jasno je da je jedna grupa imala tendenciju terorizma, treba da se identifikuju, izoluju i da se na taj način obezbijedi mir i bezbjednost, a na Vladu Kosova da se izvrši veći pritisak da razvije direktan dijalog sa srpskom zajednicom”, kaže Vrajolli.

Kako navodi, Srpska lista koja je izglasana pod pritiskom Beograda, nije imala volju da brani interese srpske zajednice, nego je bila fokusirana na zaštitu interesa Beograda. On smatra da kosovske institucije treba da nađu načina za većom saradnjom sa civilnim društvom i Srpskom pravoslavnom crkvom na sjeveru Kosova, kako bi došlo do integracije tog dijela Kosova.

Vrajolli ocjenjuje i da Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, čije se formiranje traži od Kosova, treba da ima misiju integrisanja srpske zajednice na Kosovu, a ne da bude samo još jedna struktura koju bi zvanični Beograd koristio da poveća destabilizujući uticaj na Kosovu.

Prihvati notifikacije