Sarajevo

VOGOŠĆA: Obilježen Dan bijelih traka (FOTO)

Aktivisti Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“ danas su se, ispred vogošćanske Osnovne škole “Izet Šabić” u Hotonju obilježili Dan bijelih traka.

Dan bijelih traka
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Pročitajte još

Podjelom bijelih traka, uključili u akciju „Zajedno protiv negiranja“ upriličenu povodom 32. godišnjice napada na općinu Prijedor i obilježavanja 31. maja – Dana bijelih traka, koji podsjeća na 31. maj 1992. godine kada su lokalne vlasti u Prijedoru, predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS), naredile svim sugrađanima nesrpske nacionalnosti da na kuće okače bijele plahte, a oko ruku da nose bijele trake.

Dan bijelih traka
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Dan bijelih traka
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Aktivisti Udruženja “Porodice nestalih Općine Vogošća” su, podjelom bijelih traka, ukazali na genocidne radnje agresora na Bosnu i Hercegovinu.

-Želimo ovim činom da budemo glas i podrška onima koji više nisu sa nama, kaže Ema Čekić, predsjednica Udruženja „Porodice nestalih općine Vogošća“.

Ema Čekić, Dan bijelih traka
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Među 3.176 ubjenih civila tog kraja je i 102 ubijene djece kojima prijedorska vlast osporava izgradnju spomen-obilježja koji bi svjedočio ovom monstruoznom zločinu.

Hatidža Vražalica, Dan bijelih traka
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Ajdin Šabanija, Dan bijelih traka
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Hatidža Vražalica i Ajdin Šabanija, učenici ove škole istakli su kako je ovo dobra prilika da se njihova generacija značajnije upozna sa onim što se dešavalo tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine jer, tokom školovanja, nemaju dvoljno prilike da to saznaju kroz nastavni proces.

Medžid Hasković, direktor Osnovne škole “Izet Šabić” zahvalio se aktivistima Udruženja “Porodice nestalih Općine Vogošća” koji, kroz memoriju sjećanja, nastoje mladima ukazati na ono šta nam se dešavalo u vremenu iza.

Medžid Hasković, Dan bijelih traka
FOTO: E. MURAČEVIĆ

-Oprostiti možemo ali zaboraviti ne smijemo, rekao je Medžid Hasković.

Mladi se trebaju napajati istinom kako bi se, u vremenu pred nama, učenjem i svojim radom snažnije usprotivili onima koji još uvijek maštaju o podjeli naše zemlje. Sjećanje na Prijedor, njegove žrtve i žrtve svih građana Bosne i Hercegovine, nije poziv na osvetu već poziv na razvijanje boljih međunacionalnih, međuljudskih i svih drugih vrijednosti kako se slično zlo nikada i nikome više nebi ponovilo.