BiH

Avdić: Stanovnici Prijedora su doživjeli isto ono što su Jevreji doživjeli u Drugom svjetskom ratu

Međunarodna konferencija na temu „Ratni zločini u Prijedoru i okolini – poruke za budućnost“, održana je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Samir Avdic
FOTO: FENA

Grad Sarajevo je u martu prošle godine donio Odluku o Danu sjećanja na zločine protiv čovječnosti u Prijedoru i okolini i utvrdio 31. maj kao Dan sjećanja na žrtve u Prijedoru i okolini.

Cilj obilježavanja Dana sjećanja je odavanje počasti žrtvama i preživjelima zločina u Prijedoru koji su uključivali masovna pogubljenja, silovanja, otvaranje logora i druga teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Pročitajte još

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Samir Avdić kazao je da su na današnji dan prije 30 godina stanovnici Prijedora doživjeli isto što su u Drugom svjetskom ratu doživjeli Jevreji. Prvo su bili obilježeni, zatim protjerani u logore, a potom ubijani. Od njih je zatraženo da na svojim domovima istaknu bijela platna, a da na ruke stave bijele trake, kako bi se razlikovali od srpskog stanovništva. Ubrzo su formirani logori, gdje su zatvorenici mučeni, maltretirani, ponižavani i lišeni dostojanstva. Njihova lica, poput onih u Aušvicu, vapila su za pomoć i spas – kazao je Avdić.

Dodao je da je zbog okrutnosti zločina i slika koje su obišle svijet, svjetska javnost alarmirana i pokrenute su istrage koje su dovele do formiranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Poštujući mandat Informativnog centra Sarajevo koji djeluje u sklopu Grada Sarajeva, Međunarodna konferencija je osmišljena da promovira dostignuća Tribunala na utvrđivanju činjenica u vezi sa zločinima počinjenim u Prijedoru i okolini i osiguravanju pravde za žrtve.

Paneli će okupiti bivše i sadašnje tužioce, međunarodne novinare, pravne stručnjake i svjedoke ratnih zločina u Prijedoru koji će raspravljati o sudski utvrđenim činjenicama kroz presude MKSJ, kao i djecu koja će poslati poruku mira, simbolično na dan sjećanja na žrtve Prijedora i okoline.

Organizatori konferencije su Grad Sarajevo – Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Udruženje „Pravnik“ i Memorijalni centar Sarajevo, uz svesrdnu podršku i partnerstvo Evropske Unije u BiH, UNDP BiH, OSCE misije u BiH, Fondacije Konrad Adenauer-program vladavine prava u Jugoistočnoj Evropi, JP Sarajevo, Udruženja „Bosna“ (Holandija), JU „MESS“, Udruženja logoraša Kozarac, kao i uz podršku Informativnog programa Mehanizma za pogođene zajednice (poseban odjel Rezidualnog Mehanizma – bivšeg Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju).