BiH

Ne jenjava sjećanje na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana: Ne smijemo zaboraviti!

U znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, u ovom bh. gradu se danas obilježava Dan bijelih traka.

Prijedor bijele trake maj 2024 ruze
FOTO: BOSNAINFO

Simbolika bijelih traka proizilazi iz naredbe vlasti bosanskih Srba 31. maja 1992. godine kojom su nesrpskom stanovništvu naložili da obilježe svoje kuće bijelim čaršafima te da prilikom izlaska iz kuće oko rukava stave bijelu traku.Tim činom su označeni nesrbi, odnosno muslimani i Hrvati u Prijedoru, a nakon toga su počela i masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.Počast prijedorskim žrtvama odao je i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.“Iz pijeteta prema 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima je 102 djece, danas sam u Prijedoru na obilježavanju Dana bijelih traka.Ne smijemo zaboraviti!”, poručio je, između ostalog, Uk.

Inače, u Prijedoru je u periodu od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 ljudi, dok je kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

setnja defile godisnjica bije trake prijedor
FOTO: BOSNAINFO
prijedor bijele trake
FOTO: BOSNAINFO
Prijedor bijele trake maj 2024
FOTO: BOSNAINFO
Prijedor bijele trake maj 2024 ruze
FOTO: BOSNAINFO

Više od tri hiljade zatvorenika prošlo je kroz logor Omarska, koji je osnovan na današnji dan.