Život

Voće i povrće koje svakodnevno jedete često je prskano proizvodima koji mogu biti kancerogeni: Evo kako to prepoznati

Povrće i voće se često tretiraju raznim hemikalijama da bi se očuvalo, ali one mogu biti opasne po zdravlje, zato se često postavlja pitanje je li pametno jesti voće i povrće s korom.

svježe voće i povrće
FOTO: PIXABAY

Jabuke, naprimjer, da bi što duže potrajale, tretiraju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijevim hloridom. Poznato je da neki proizvodi koji se koriste nastaju preradom nafte te mogu biti kancerogeni.

Kako se zaštititi od prskanog voća i povrća česta je tema mnogih stručnjaka, koji kao prvi korak preporučuju da se voće i povrće operu u toploj vodi u koju možete dodati i sodu bikarbonu.Ipak da biste bili najsigurniji kada kupujete voće i povrće u trgovinama, kada zapravo ne znate je li tretirano, preporuka je da ipak oljuštite koru.

Posljedice konzumiranja prskanih namirnica mogu biti veoma opasne i dovesti do teškog trovanja. Međutim, postoji i druga strana ovog problema. Ako ogulimo jabuku, onda on zapravo bacamo glavni izvor vitamina A i C, kalcija, fosfora, željeza i korisnih antioksidanata.

Kako biste ovo izbjegli, postoji nekoliko trikova da se utvrdi koliko su povrće ili voće toksični. Naprimjer, kada isiječete jabuku, ako vidite da brzo potamni, možete je jesti s korom.

Vitamini C i velika količina pektina čuvaju se u kori limuna, ali ovo voće također može biti tretirano hemijom kao bi im se produžio rok trajanja, tako da ih je potrebno veoma temeljno oprati prije nego što im uklonite koru. Topla voda, soda bikarbona i deterdžent će vam u tome pomoći.

Ako pak želite utvrditi ima li vaše omiljeno povrće pesticide, možete prepoloviti krastavac ili paradajz i pogledati kakva mu je unutrašnjost. Obično krastavci i rajčice s toksinima imaju žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti “dio”, prenosi Jutarnji.hr