BiH

Vlada FBiH o Programu integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine

Vlada Federacije BiH razmatrala je na sjednici u četvrtak u Mostaru Informaciju Federalnog ministarstva financija o kreditu Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) radi finansiranja projekta "Program integriranog razvoja koridora rijeka Save i Drine".

FOTO: FENA/MARIO OBRDALJ
FOTO: FENA/MARIO OBRDALJ

Kako je, između ostalog, navedeno u Informaciji cilj projekta je ojačati prekograničnu suradnju u sektoru voda te unaprijediti plovnost i zaštitu od poplava u koridorima rijeka Save i Drine.

S obzirom na prekograničnu prirodu sliva ove dvije rijeke Programom se namjerava podržavati koordinirani razvoj i upravljanja zajedničkim vodnim resursima u svim zemljama sliva. Provođenje projekta predviđa se kroz dvije uzastopne i djelomično preklapajuće faze, zajedno svih zemalja sudionica BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, javili su iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Program integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa, koji će biti upućen Parlamentu FBiH na razmatranje i donošenje. Prijedlogom je predviđeno prihvaćanje zaduženja Federacije BiH po ovom sporazumu u iznosu od 12 miliona eura, od ukupno 37 miliona eura odobrenih za BiH, dodaje se.

Navedeni zajam predviđa rok otplate od 33 godina uz sedmogodišnji grace period, a projekt će provoditi Jedinica za implementaciju projekta formirana pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kako je obrazloženo, ovaj program podržava integriranu suradnju u sektoru voda ulaganjem u unapređivanje infrastrukture i dopunskim mjerama koje uzimaju u obzir trenutni i očekivani utjecaj klimatskih promjena. Konkretno, projekt se namjerava baviti klimatskim promjenama – povećanim rizikom od poplava i suša, povećavajući tako otpornost ekonomskih aktivnosti i stanovnika ciljanih područja na ove prijetnje.

Prihvati notifikacije