Svijet

Kiparski predsjednik najavio udvostručenje napora za dostavu pomoći Gazi morskim koridorom

Izraelski napad pogodio je konvoj koji je prevozio tim Svjetske centralne kuhinje (WCK) koji je istovario više od 100 tona pomoći u hrani.

FOTO: FOTO:EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: FOTO:EPA-EFE/HAITHAM IMAD
Ilustracija

Kiparski predsjednik u utorak je pozvao na hitnu istragu ubistva sedam humanitarnih radnika u izraelskom zračnom napadu u Gazi, rekavši da je humanitarna organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama čiji su članovi bili “ključni partner” u nastojanjima da se dostavi pomoć do palestinske enklave morskim putem.

– Moramo udvostručiti napore da dostavimo pomoć Gazi – izjavio je Nikos Christodoulides nakon sastanka s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Izraelski napad pogodio je konvoj koji je prevozio tim Svjetske centralne kuhinje (WCK) koji je istovario više od 100 tona pomoći u hrani dostavljenoj u Gazu morskim putem s Kipra. Među žrtvama su i državljani Australije, Poljske i Britanije.

Humanitarna organizacija saopćila je da prekida operacije u regiji s trenutnim stupanjem na snagu. WCK je aktivan u Gazi od oktobra, donoseći hranu kopnenim putevima i također učestvujući u zračnim dostavama.

Pročitajte još

U ovom je mjesecu pokrenula inauguracijski morski koridor koji prevozi pomoć u enklavu s Kipra.

Drugi konvoj brodova s nešto više od 300 tona pomoći napustio je Kipar prošlog vikenda i stigao je u Gazu u ponedjeljak oko podneva, saopćio je kiparski ministar vanjskih poslova Constantinos Kombos.

Kombos je kazao da su kiparske vlasti bile u kontaktu sa WCK.

Do napada je došlo 12 kilometara od područja za slijetanje aviona s pomoći – improvizovanog pristaništa koje je stvorila humanitarna organizacija. Humanitarni radnici upravo su završili smjenu na pola procesa istovara, koji je trebao biti nastavljen u utorak ujutro, saopćio je kiparski ministar. To je nešto što je sada zamrznuto i pošto je WCK objavio – oni će napustiti regiju kako bi se vratili, pregrupisali i vidjeli i procijenili koji su naredni koraci – kazao je Kombos, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije