BiH

PORODICA LIDERA RS NEMA ŠTA NEMA... Ovo su plate i imovina Dodika i Viškovića

Biti najbogatiji, ne znači biti i najmoćniji, kao što ni biti najmoćniji, ne znači biti najbogatiji.

FOTO: CRNAHRONIKA.INFO
FOTO: CRNAHRONIKA.INFO

To je i slučaj s platom i imovinom predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Prema javno dostupim podacima, predsjednik Srbije se može okarakterisati kao “najsiromašnijim” predsjednikom u našem regionu, ali njegova moć i uticaj sežu i daleko preko granica zemlje.

A kakva je situacija u Republici Srpskoj?

Milorad Dodik: Vile, kuće, ali i sankcije

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i aktuelni predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, na vlasti je od 2006. godine kada postaje predsjednik vlade Republike Srpske. U aprilu 2022. godine Velika Britanija uvela mu je sankcije zbog narušavanja legitimiteta i funkcionisanja BiH. Sankcije uključuju zabranu putovanja u Veliku Britaniju i blokadu imovine u toj zemlji. Prethodno su mu sankcije izrekle i Sjedinjene Američke Države, piše Forbs.

Dodikovi finansijski podaci uključuju različite izvore prihoda, među kojima su prihodi od poljoprivrede i izdavanja kuće. Trenutna plata za obavljanje funkcije predsjednika RS nije poznata, no za istu poziciju u prethodnim mandatima od 2010-2014, te 2014-2018, primao je platu od 3.932 KM, odnosno 4.913 KM.

Za vrijeme mandata u Predsjedništvu BiH, Dodik je primao platu od 6.324 KM.

Dodikova porodica posjeduje različite kompanije sa širokim spektrom poslovnih aktivnosti:

Sin Igor:

– Fruit Eco d.o.o. – Igor Dodik je suosnivač kompanije koja se bavi voćarstvom sa sjedištem u Gradišci. Kompanija je ostvarila prihod od 1.812.193 KM.

– Leomax International d.o.o. – Igor Dodik je vlasnik kompanije koja se bavi posredovanjem u trgovini raznovrsnim proizvodima sa sjedištem u Banja Luci. Kompanija je ostvarila prihod od 126.223 KM.Igor Dodik

Kćerka Gorica:

– Trinity Media & Consulting d.o.o. – Gorica Dodik je osnivačica ove agencije za promociju (reklamu i propagandu) sa sjedištem u Laktašima. Kompanija je ostvarila prihod od 44.000 KM.

– ZU Apoteka Green Line – Gorica Dodik je osnivačica apoteke koja se bavi trgovinom na malo medicinskom robom, ortopedskim pomagalima, kozmetičkim i toaletnim preparatima, sa sjedištem u Banja Luci. Specifičan prihod nije naveden.

– Global Liberty d.o.o. – Gorica Dodik je osnivačica kompanije koja se bavi voćarstvom sa sjedištem u Laktašima. Kompanija je ostvarila prihod od 27.033 KM.

– Agape – Gorica Dodik je vlasnica kompanije koja se bavi ugostiteljstvom i trgovinom, sa sjedištem u Banja Luci. Specifičan prihod nije naveden.

– Agro voće d.o.o. – Gorica Dodik je vlasnica kompanije koja se bavi voćarstvom, proizvodnjom i trgovinom, sa sjedištem u Laktašima. Kompanija je ostvarila prihod od 255.711 KM.

FOTO: CIN
FOTO: CIN

– Alternativna televizija društvo za informisanje d.o.o. – Specifična funkcija i poslovna aktivnost ove kompanije nisu navedeni, a sjedište se nalazi u Laktašima.

Zet Pavle Ćorović:

– Agro Destil d.o.o. – Pavle Ćorović je osnivač i direktor kompanije koja se bavi destiliranjem, pročišćavanjem i miješanjem alkoholnih pića sa sjedištem u Laktašima. Kompanija je ostvarila prihod od 600.471 KM.

– Red Box Media d.o.o. – Pavle Ćorović je vlasnik kompanije koja se bavi grafičkim dizajnom, oglašavanjem, trgovinom i uslugama, export-import sa sjedištem u Banja Luci. Kompanija je ostvarila prihod od 639.868 KM.

– Monte block d.o.o. – Pavle Ćorović je osnivač kompanije koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada sa sjedištem u Banja Luci. Precizan prihod nije naveden.Imovina i nekretnine

Teško je utvrditi stvarno stanje imovine Milorada Dodika, a podaci poznati javnosti govore o više nekretnina u BiH i Srbiji, kako u ličnom vlasništvu, tako i u vlasništvu supruge i kćerke Gorice.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Dodik je suvlasnik kuće i imanja u Gradiški površine 24.998 kvadratnih metara u vrijednosti od 300.000 KM. Prema imovinskom kartonu, vlasnik je i vile u Beogradu površine 342 kvadratna metra u vrijednosti od 1.700.000 KM.

Pored toga, Dodik ima stan u Laktašima, površine 77 m2, koji se procjenjuje na vrijednost od 80.000 KM prema imovinskom kartonu iz 2022. godine. Ovaj stan je u dijeljenom vlasništvu sa suprugom Snježanom.

Ima i kuću u Beogradu, površine 342 m2, koja se takođe procjenjuje na vrijednost od 1.700.000 KM prema imovinskom kartonu iz 2022. godine. Treba napomenuti da je ova nekretnina bila pod hipotekom od 2009. godine zbog kredita od skoro 1,5 miliona KM koji je Dodik podigao kod Pavlović International Bank a.d. Ova kuća je u potpunom vlasništvu Milorada Dodika.

Dodik posjeduje i garažu u Beogradu površine 45 m2, bez dostupnih informacija o procijenjenoj vrijednosti. Ova garaža je takođe u potpunom vlasništvu Milorada Dodika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Supruga Snježana takođe ima svoju imovinu, uključujući zemljište u Laktašima površine 155.915 m2, bez dostupnih informacija o procijenjenoj vrijednosti. Ovo zemljište je u potpunom vlasništvu Snježane Dodik.

Ona takođe posjeduje poslovni prostor u Laktašima površine 101 m2, koji se procjenjuje na vrijednost od 100.000 KM prema imovinskom kartonu iz 2022. godine. Ovaj poslovni prostor je takođe u potpunom vlasništvu Snježane Dodik.

Kćerka Gorica Dodik posjeduje stan u Banja Luci površine 345 m2, bez dostupnih informacija o procijenjenoj vrijednosti. Ovaj stan dijeli vlasništvo sa suprugom Pavlom Ćorovićem.

Takođe, Dodik je prodao dva stana u Beogradu, oba površine 78 m2, ali nisu navedene informacije o prodajnoj cijeni i datumu prodaje.

Napomena: Sve navedene vrijednosti i informacije odnose se na podatke iz imovinskih kartona iz 2022. godine

Radovan Višković:

Informacije o imovini Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske, predmet su kontroverzi i optužbi za korupciju. Postoje navodi da je Višković povezan s firmom “Laking” iz Istočnog Sarajeva, koja se bavi izgradnjom luksuznih zgrada i objekata, te kupovinom teretnih vozila. Ova firma je navodno registrovana kao preduzeće za oglašavanje u medijima, ali je ubrzo proširila svoj poslovni spektar. Takođe, postoje optužbe da je Višković koristio svoju poziciju za dobijanje unosnih poslova za firmu. Ove tvrdnje, međutim, nisu potvrđene službenim izvorima.

Plata premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića, nedavno je bila povećana na 7.624 KM bruto, što je oko 4.700 KM neto​​. Međutim, iz Vlade Republike Srpske tvrde da se odluka o povećanju plata ne odnosi samo na predsjednika Vlade i ministre, već je donesena za sve zaposlene u javnom sektoru, kao rezultat dogovora sa sindikatima da se plate u Srpskoj povećaju za 10 odsto​​, prenosi N1.