BiH

Vijeće ministara BiH nabavlja opremu koja je u Kongu identificirala više od 5 miliona duplih birača

Vijeće ministara BiH nabavlja opremu MegaMatcher Acelerator Extreme kojom će se provjeravati podaci tokom izbora, potvrđeno je iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Ovo je prva nabavka opreme koju treba odobriti Vijeće ministara BiH, a dolazi nakon tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt radi osiguranja poštenih izbora.

Prema nacrtu odluke IDDEEA-e, Vijeće ministara treba odobriti 1.662.456 KM iz tekuće budžetske rezerve za nabavku opreme.

Pročitajte još

Oprema omogućava brzu biometrijsku identifikaciju na nacionalnoj razini

Nova oprema će omogućiti elektronsko prebrojavanje glasačkih listića, elektronsku identifikaciju birača i videonadzor na biračkim mjestima i centrima za brojanje, ali neće uključivati elektronsko glasanje.

Schmidt je istaknuo da BiH još nije spremna za elektronsko glasanje, ali će nova oprema poboljšati izborni proces.

MegaMatcher Acelerator Extreme je hardversko/softversko rješenje koje omogućava brzu biometrijsku identifikaciju na nacionalnoj razini.

Ova tehnologija je u 2018. identificirala više od pet miliona duplikata birača u Kongu, a operateri su potvrdili tačnost rezultata.

Primjena izmjena Izbornog zakona predviđena je za 2026. godinu.