Svijet

Veliki konvoj ide prema Teksasu, očekuje se 700.000 ljudi: Trump koči važan dogovor

Dvostranački pregovarači u američkom Senatu objavit će danas dugoočekivani, politički osjetljiv sporazum o zaustavljanju prelazaka migranata preko granice SAD-a i Meksika, kako bi se sljedeće sedmice glasalo o prijedlogu zakona koji bi ujedno omogućio pružanje nove pomoći za Ukrajinu i Izrael.

FOTO: SCREENSHOT / X / @_TWEETIEZ
FOTO: SCREENSHOT / X / @_TWEETIEZ

Ali taj zakonski prijedlog već se suočava sa značajnim protivljenjem republikanaca u Senatu i Zastupničkom domu koji su na strani Donalda Trumpa, favorita za republikansku predsjedničku nominaciju.

Pročitajte još

Senatorica Kyrsten Sinema, jedna od troje dvostranačkih pregovarača koji su mjesecima radili na dogovoru o granici, izjavila je da će sporazum na kojem rade okončati praksu puštanja migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice, pružiti hitnu ovlast za zatvaranje granice i obnoviti sistem azila u SAD-u. “Mijenjamo politiku dramatično”, rekla je ta nezavisna senatorica iz Arizone.

Trump pokušava zaustaviti sporazum

Trump je pozvao zakonodavce da odbace svaki dogovor uoči predsjedničkih izbora u novembru, koji će odrediti kontrolu nad Bijelom kućom i Kongresom. Čelnik većine u Senatu, demokrat Chuck Schumer najavio je da će se prvo glasanje Senata o dodatnom paketu pomoći održati najkasnije sljedeće srijede.

“Ne možemo jednostavno bježati od svojih odgovornosti samo zato što je zadatak težak. Ovi izazovi na granici i Ukrajini i Bliskom istoku jednostavno su preveliki”, kazao je Schumer u Senatu, poručivši da će tekst zakonskog prijedloga biti obavljen najkasnije u nedjelju.

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa u oktobru da odobri prijedlog zakona o hitnoj potrošnji od 106 milijardi dolara, uključujući 61 milijardu dolara za Ukrajinu i 14 milijardi dolara za Izrael. Taj je zahtjev zaustavljen insistiranjem republikanaca da se veže uz promjene u useljeničkoj politici.

Rekordan broj migranata

Granica SAD-a i Meksika glavno je pitanje za republikance, s rekordnim brojem migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku u SAD otkako je Biden preuzeo dužnost 2021. godine. Američka granična patrola uhapsila je oko 2 miliona migranata na granici u 2023., što je slično rekordnom broju tokom prve dvije godine Bidenovog mandata.

Imigracija je također druga najveća briga za Amerikance, prema anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u srijedu. Oko 17 posto ispitanika reklo je da je to njihova najveća briga, što je nagli porast u odnosu na decembar.

Schumerova najava uslijedila je dan nakon što je predsjednik Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson, bacio sumnju na budućnost bilo kakvog postizanja sporazuma u Senatu o granicama, rekavši da Bidenu nisu potrebni novi zakoni za rješavanje problema. “Prema onome što smo čuli, ovaj takozvani dogovor ne uključuje transformacijske promjene politike koje su potrebne da bi se zapravo zaustavila granična katastrofa”, rekao je Johnson.

Ali neki se republikanci protive kolegama iz svoje stranke koji su napali zakon ne znajući što je u njemu. “Postoje neki u Senatu i Zastupničkom domu koji to očajnički pokušavaju sabotirati”, rekao je novinarima zastupnik Dan Crenshaw, republikanac iz Teksasa, sugerirajući da je slijepo republikansko protivljenje uglavnom usmjereno na to da se ne pomogne Bidenu da izbjegne problem imigracije na izborima u novembru. “Čine da se čini kao da smo mi ostali protiv zakona. Ali to jednostavno nije istina. Želim osigurati granicu. To sam rekao svojim biračima da ću učiniti”, dodao je Crenshaw.

Veliki konvoj krenuo prema granici, očekuje se 700.000 ljudi

U Teksasu je za sutra najavljen ogroman protest. Konvoj kamiona pod nazivom “Take out border back” (“Vratimo našu granicu”) krenuo je u ponedjeljak iz Virginije i kreće se prema granici.

Organizatori protesta najavljuju dolazak 700.000 ljudi. Traže od Bidena da poduzme mjere kako bi se smanjila migracija.

“Mi smo samo obični građani, farmeri, rančeri, penzionisani policajci. Nismo neki ludi teoretičari zavjere. Bit će ovo mirno okupljanje Amerikanaca svih političkih klasa i svih etničkih pripadnosti. Imamo kamiondžije, roditelje, motocikliste… Kad bi ljudi mogli dovesti konje, učinili bi i to. Znam da govorimo o brojkama od 700.000 ljudi, a možda će biti i više od toga”, rekla je organizatorica Kim Yeater za New York Post.

Tvrdi da se ne protive imigraciji, ali da su “stvari izmakle kontroli”.

Podsjetimo, zbog pitanja migranata izbio je i ozbiljan sukob savezne vlade i Teksasa, prenosi Index.hr. Guverner Teksasa, republikanac Greg Abbott, postavio je žicu na granicu, ali Vrhovni sud je naredio da se žica ukloni. Abbott tvrdi da Teksas ima pravo na “samoodbranu” i da će se suprotstaviti federalnim snagama ako bude potrebno. Podržalo ga je 26 republikanskih guvernera koji kažu da su spremni pružiti vojnu podršku Teksasu.