Svijet

Nezapamćeni haos u SAD-u: Teksas prijeti otcjepljenjem?!

Sjedinjene Američke Države se trenutno suočavaju s ozbiljnom ustavnom krizom, a centar sukoba je postavljeno u vezi s granicom Teksasa i Meksika.

FOTO: X/SCREENSHOT/@COLLINRUGG
FOTO: X/SCREENSHOT/@COLLINRUGG

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abbott, odlučio je postaviti žilet žicu na granicu zbog velikog broja ilegalnih ulazaka. Međutim, Vrhovni sud naredio je da se žica mora ukloniti.

Pročitajte još

Abbott tvrdi da će se suprotstaviti federalnim snagama ako bude potrebno, a podržava ga još 25 republikanskih guvernera koji su spremni pružiti vojnu podršku Teksasu.

Ova situacija prijeti da duboko utječe na odnose između savezne vlade i država te ima potencijal ozbiljno utjecati na izbornu godinu demokrata Joea Bidena. Vrhovni sud je naglasio da savezna vlada ima ovlasti ukloniti žilet žicu, no Abbott tvrdi da će pojačati državnu patrolu na granici.

Advokat za imigraciju Jaim Vaquez tvrdi da smo svjedoci nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD-a i ovlasti Vrhovnog suda.

Sadašnji položaj dovodi do sukoba između savezne vlade i republikanskih guvernera koji tvrde da Teksas ima pravo na samoodbranu.

Očekuje se da će pitanje ilegalne imigracije, koja je dosegnula kriznu tačku s rekordnih 300.000 ilegalnih ulazaka prošlog mjeseca, imati ozbiljan utjecaj na politiku i predsjedničke izbore.

Teksas, poznat i kao “buntovnik” SAD-a, često se spominje u kontekstu otcjepljenja, a trenutni sukob može oblikovati buduće odnose između savezne vlade i država.

Nije rijetkost da se iz ove savezne države spominje otcjepljenje, a posljednji put to se dogodilo u decembru. Zagovornici otcjepljenja Teksasa tada su vjerovali da mogu odnijeti pobjedu, prenosi Jutarnji.hr.

Teksaški nacionalisti već godinama zagovaraju održavanje referenduma o secesiji Teksasa, unatoč činjenici da Ustav SAD-a ne dopušta odcjepljenje od države. Teksas se odvojio od Meksika 1836. i proveo je devet godina kao vlastita nacija prije nego što je postao savezna država Sjedinjenih Američkih Država.

Također se odvojio od SAD-a 1861. prije nego što je ponovno primljen nakon završetka Građanskog rata 1870.