Međutim, kada je riječ o luku, stručnjaci ističu da se uz pravilan način skladištenja može očuvati i do šest mjeseci. Ključno je izbjeći hladne i vlažne sredine poput frižidera, jer niske temperature podstiču pretvaranje škroba u šećer, što luk čini mekanim i podložnim kvarenju.
Najbolje mjesto za čuvanje luka je hladna, tamna, suha i prozračna prostorija. Kuhinjski ormarić može poslužiti, ali nije preporučljivo da bude blizu izvora toplote poput šporeta. Još bolja opcija su garaže i podrumske prostorije. Sunčeva svjetlost može uzrokovati razvoj plijesni, pa luk uvijek treba biti zaštićen od direktnog svjetla.
Plastične vrećice i mreže u kojima se luk često prodaje zadržavaju vlagu i pospješuju kvarenje, pa ih je najbolje odmah ukloniti. Umjesto toga, preporučuje se čuvanje luka u papirnim vrećicama ili korpicama koje omogućavaju cirkulaciju zraka. Tako se rok trajanja može produžiti na tri do šest mjeseci, uz redovno provjeravanje i uklanjanje trulih glavica.
Zbog svog jakog mirisa, luk treba skladištiti odvojeno od druge hrane. Ako primijetite da mu se bliži kraj roka, postoji nekoliko načina da ga iskoristite. Među najefikasnijima su sušenje luka i pravljenje začinskog praha, prženje na sitne komade za hrskavi dodatak jelima ili priprema aromatičnog ulja.
Ovi jednostavni trikovi ne samo da produžuju upotrebljivost luka već i doprinose smanjenju bacanja hrane. Uz malo pažnje i kreativnosti, luk može dugo ostati svjež i postati koristan dodatak mnogim jelima.