Magazin

Upozorenje: Djeci mlađoj od šest godina treba zabraniti mobilne uređaje

Dr. Álvaro Bilbao kaže da bi ekrani trebali doći u dječije ruke postepeno.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Dodaje da mogu postati i nezdravo ovisni o uređajima sa ekranima.Roditelji bi trebali zabraniti ekrane za djecu mlađu od šest godina, smatra psiholog.

Djeca koja redovno gledaju u ekrane pametnih telefona, tableta i kompjutera razdražljivija su i imaju lošiju koncentraciju i pamćenje od mladih koji ih ne koriste, prema dokazima koje je citirao neuropsiholog dr. Álvaro Bilbao.

U svojoj knjizi “Razumijevanje mozga vašeg djeteta” on kaže: “Ekrani bi zaista trebali biti u životu djeteta, budući da su dio naših života, ali po mom mišljenju, bolje je da postepeno dođu do djetetovih ruku”.

“Ovo bi se trebalo dogoditi kada se njihov mozak malo više razvije, emocionalno govoreći, i poboljša sposobnost da se kontroliše. Drugim riječima, od šeste godine.”

Istraživanja pokazuju da djeca koja provode više vremena ispred ekrana imaju veću vjerovatnoću da razviju probleme u ponašanju ili depresiju u djetinjstvu.

Ona također mogu postati nezdravo ovisna o uređajima sa ekranima i izgubiti interes za druge aktivnosti koje su korisnije za njihov razvoj, navodi se u novoj knjizi.

Dr. Bilbao, koji je pohađao obuku u bolnici “Johns Hopkins” u SAD-u, piše: ”Nemam nijednu aplikaciju za djecu na svom mobilnom telefonu ili tabletu”.

“Povremeno moja djeca koriste mobilni telefon da pregledaju fotografije našeg odmora ili dana kada smo pravili tortu, i to radimo zajedno. Ponekad s njima slušamo pjesmu i učimo plesne pokrete, ali ona ne igra igrice. Također im ograničavamo vrijeme ispred televizije.”

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da mlađi od pet godina ne bi trebali provesti više od sat dnevno ispred ekrana, dok savjetuje potpunu zabranu gledanja ekrana za djecu mlađu od dvije godine.

Prihvati notifikacije