Kultura

Umro u 92. godini: SFF se prigodnom porukom oprostio od Jean-Luca Godarda

Francusko-švicarski filmski režiser i jedan od začetnika i najznačajnijih predstavnika francuskog Novog talasa Jean-Luc Godard preminuo je u 92. godini, javlja francuski list Liberation pozivajući se na ljude bliske Godardu.

FOTO: FACEBOOK / ARHIV
FOTO: FACEBOOK / ARHIV

Godard je bio jedan od najpriznatijih svjetskih reditelja, poznat po filmovima Do posljednjeg daha i Prezir, koji su pomjerili granice kinematografije i inspirisali reditelje ikonoklazama decenijama nakon vrhunca koji je Godard postigao 1960-ih godina, prenosi Reuters.

Odlikovao ga je ikonoklastičan, naizgled improvizovan stil snimanja, kao i nepopustljiv radikalizam, dodaje The Guardian.

I iz direkcije SFF-a su se oprostili od Godarda prigodnom objavom.

– Zbogom revolucionaru filmske umjetnosti Jean-Luc Godardu (1930.-2022.), koji je svojim filmovima obilježio i Sarajevo Film Festival: na 1. Sarajevo Film Festivalu prikazan je Godardov film JLG / JLG, a legendardni reditelj je sudjelovao i u omnibusu ‘’Mostovi Sarajeva’’ 2014. godine, snimljenom povodom obilježvanja 100-godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, sa kratkim filmom “Les ponts des soupirs”. Njegov rad ostaje nam vječna inspiracija.

Prihvati notifikacije