Magazin

Umro je klavijaturista "Bijelog dugmeta" Vlado Pravdić

Vlado Pravić, čuveni klavijaturista Bijelog dugmeta, preminuo je noćas u Splitu, objavljuju njegovi prijatelji i poštovaoci na društvenim mrežama.

Valdo Pravdić
FOTO: JUTARNJI.HR

Vlado je preminuo samo dan prije svog 74 rođendana, mirno u snu. Rođen je 6. decembra 1949. godine u Sarajevu.

U svom rodnom gradu je sa sedam godina upisao je nižu muzičku školu, gdje je naučio da svira klavir. Potom je završio i srednju muzičku školu. Nakon završene srednje škole studirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Njegova muzička karijera počinje 1965. godine u grupi “Vokinsi” s kojima je bio do 1968. godine. Nakon toga je od 1968. do 1970. svirao s grupom “Kost”, od 1970. do 1971. u “Ambasadorima” i “Indexima” od 1971. do 1973. godine. Tokom ljeta 1973. godine nakon koncertnog nastupa sa Indexima, sklopio je prijateljstvo sa Goranom Bregovićem, koji je u to vrijeme svirao sa rock grupom “Jutro“. Njih dvojica su se odmah muzički uklopili, a Pravdić je odlučio da se pridruži grupi “Jutro”.

Nakon razlaza ove grupe većina njenih članova se 1. januara 1974. godine udružuje i osniva kasnije veoma utjecajno “Bijelo dugme“. Pravdić je svirao na prva dva albuma Bijelog dugmeta “Kad bi’ bio bijelo dugme” i “Šta bi dao da si na mom mjestu” prije nego što je u jesen 1976. otišao na obavezno odsluženje vojnog roka u JNA. Na njegovom mjestu tada ga je zamijenio Laza Ristovski. Vratio se u Bijelo dugme 1978. godine, čiji član je bio sve do 1987. godine, kada se povlači iz muzike. Vlado Pravdić se pridružio ostatku Bijelog dugmeta na njihovoj oproštajnoj turneji 2005. godine.

Dugo je živio u SAD, a smrt ga je zatekla u Splitu.

Prihvati notifikacije