Jet set

BEBEK PROGOVORIO O ODNOSU S BREGOVIĆEM: 'Ne želim se pridružiti. Idemo svaki svojim putem'

Najpopularnija rock grupa bivše Jugoslavije, Bijelo dugme, kreće na turneju povodom 50. godišnjice izlaska njihovog prvog albuma, a otvorit će je koncertom u sarajevskom Domu mladih 11. maja.

Goran Bregović i Željko Bebek
FOTO: RINGIER/WIKIPEDIA

Među članovima benda koji će krenuti na turneju, nema prvog pjevača Željka Bebeka.

Bivši vokal najpopularnije rock grupe bivše države o razlozima se oglasio na društvenim mrežama. 

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Uvijek, pa i nakon pedeset godina, osjećam uzbuđenje prisjećajući se početaka priče o neponovljivoj grupi Bijelo dugme, o kojoj odavno svi znaju sve. Trenutak te 1974. godine bendu i pojedinačno, bio je to početak profesionalne karijere, ali i nešto puno, puno više.

Najprije odajem puno poštovanje, onima kojih više nema, a bez kojih ne bi bilo grupe Bijelo dugme: Goran Ipe Ivandić, Vlado Pravdić, Laza Ristovski… U početku, bilo nas je pet, i još neki s kojima je ta priča bila lijepa. Bebek, Bregović, Ipe Ivandić, Vlado Pravdić, Redžić pa onda Mića i Điđi. Ma, bilo nas je i još: Sanjin, Ljubiša, Mute i Garo.

Onda se dogodila 1984. kada su Goran i dečki, odlučili što su odlučili. Ko zna zašto, ali to sada nije važno. Sve su veze prekinute. Ja sam maknut iz benda. Nisam više bio jedan od njih. Znali su to i oni i publika i svi mediji. Ondašnji i današnji.

Zato ja ne spadam u njihovih pedeset godina. Meni su od tada ostale i neke lijepe uspomene ali i svijest o novoj realnosti. Ja sam naučio prvu veliku životnu lekciju: “Koga nema bez njega se može” ili u mome slučaju, “Ako ih nema, bez njih se može” i mora. Ja odavno i sada, živim u svome prekrasnom novom svijetu i vremenu.

Prije mjesec dana, nakon punih dvadeset godina, bio sam na jednom ručku. U Zagrebu. Goran i ja. U društvu smo bili, direktor Croatia Recordsa, Goranov saradnik i moj sin Zvone. Goran i ja smo razmijenili mišljenja o nekim ključnim pitanjima, o temi zajedničkih nastupa. Taj sam razgovor zaključio jasnim odgovorom: Ne želi vam se pridružiti. Idemo svaki svojim putem! (Kao i do sada).

Tu se više nema što reći. Ne bi bilo korektno iznositi pojedinosti jer taj razgovor, kao i razgovori sa posrednicima ranije, bili su zatvoreni za javnost.

Najavljenu turneju doživljavam kao zabavu na kojoj će Goranovi izabranici sa željom da im bude lijepo pokušati buditi sjećanja na neka druga, ranija vremena. Ja im svima želim uspješno putovanje, dok Goranu čestitam 50-godišnjicu muzičke karijere.

U toku je godina u kojoj sa velikim zadovoljstvom već iza sebe imam veliki broj koncerata na mojoj turneji – BEBEK 50 godina karijere. Naravno da me prati bend sjajnih mladih muzičara i među njima, već petu godinu, moj sin, Zvone Bebek.

Turneja je u toku, a najljepši i najvažniji koncerti su do sada održani u Skoplju, Torontu, Chicagu, New Yorku, Sydneyu, Melborneu, Zagrebu, Londonu, Mariboru i Splitu… a do kraja godine ćemo održati još puno koncerata širom Hrvatske, regije i svijeta. Uskoro izlazi i album Bebek – 50 godina. Stoga, vidimo se na koncertima”.