Magazin

Umjesto jaja doručkujte OVO - Smanjit ćete rizik od srčanog udara

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, poznata je izreka.

FOTO: ILUSTRACIJA / SHUTTERSTOCK
FOTO: ILUSTRACIJA / SHUTTERSTOCK

No, ispostavilo se da je za doručak bolje pojesti šaku orašastih plodova. Zamjena jajeta s 25 do 28 grama orašastih plodova može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 17 posto, zaključili su istraživači.

Naučna recenzija, objavljena u časopisu BMC Medicine, pokazala je da nema koristi od zamjene ribe i morskih plodova biljnim opcijama, kao i da nema dokaza da zamjena mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zamjena jajeta orašastim plodovima ili cjelovitim žitaricama rezultirala je, međutim, manjim rizikom i od razvoja dijabetesa tipa 2.

Ljudi koji su zamijenili 50 grama prerađenog mesa istom količinom mahunarki, poput leće, slanutka i graha, imali su 23 posto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili smrti od njih. Rizik im je bio 27 posto manji ako su pojeli 28 do 50 grama orašastih plodova umjesto prerađenog mesa.

Uz to, zamjena prerađenog mesa, jaja, sira, maslaca ili jogurta avokadom povezana je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. No, autori upozoravaju da se podaci temelje samo na rezultatima jedne studije.

“Mnogi započinju dan jajetom ili prerađenim mesom za doručak, ali rezultati ove analize pokazuju da bi možda bilo bolje zamijeniti ove namirnice namirnicama biljnog porijekla. Također, postoje dokazi da bi ljudi mogli imati koristi od zamjene mesa peradi hranom biljnog porijekla”, rekla je dr. Sabrina Schlesinger iz Njemačkog centra za istraživanje dijabetesa, prenosi Index.

Rezultati pokazuju da zamjena maslaca maslinovim uljem može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za četiri posto. Najveće smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, od 36 posto, moglo bi se vidjeti kod ljudi koji zamijene 50 grama prerađenog mesa dnevno s 30 grama cjelovitih žitarica, sugerira analiza. Zamjena crvenog ili prerađenog mesa orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama ili žitaricama smanjila je rizik od dijabetesa tipa 2. Najveće smanjenje šanse za ranu smrt, od 21 posto, zabilježeno je kada je prerađeno meso zamijenjeno orašastim plodovima.