Svijet

Ukrajina: Ne možemo se odbraniti od iranskih projektila

Ukrajinske zračne snage u utorak su saopćile da trenutno nemaju učinkovitu odbranu od tipova balističkih projektila koje se Iran navodno sprema poslati Rusiji da ih koristi u ratu protiv Ukrajine.

FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Jurij Ihnat, glasnogovornik komande ukrajinskih zračnih snaga, rekao je sprema isporuka veće količine iranskih balističkih projektila, pri čemu “jedna neke od njih imaju domet od 300 kilometara, a druge 700 kilometara”. To će omogućiti ruskim snagama da napadnu bilo gdje unutar Ukrajine.

“Postoji velika vjerovatnoća da će biti isporučene na sjever iznad ukrajinske granice, odakle mogu biti lansirane kako bi zaprijetile cijeloj Ukrajini”, rekao je Ihnat na konferenciji u Kijevu u utorak.

Ranije u utorak, CNN je objavio da se Iran priprema poslati oko 1.000 dodatnih komada oružja, uključujući balističke projektile kratkog dometa zemlja-zemlja i više jurišnih bespilotnih letjelica koje će Rusija koristiti protiv Ukrajine.

Upitan jesu li ukrajinske oružane snage spremne braniti se od ovih tipova iranskih balističkih projektila, Ihnat je odgovorio da će “poduzeti sve mjere i sredstva zaštite od ovih projektila” koje mogu.

Međutim, upozorio je “trenutno nemaju učinkovitu odbranu protiv ovih projektila”.

“Teoretski ih je moguće oboriti, ali je to vrlo teško učiniti sa sredstvima koja trenutno imamo. Imamo protuzračnu odbranu, a ne raketnu odbranu”, dodao je.

Ihnat je rekao kako vjeruje da Rusija koristi iranske balističke projektile kako bi povećala svoju sve manju zalihu projektila Iskander-M ruske proizvodnje.

“Očito je da im te rakete dolaze kao dopuna ovim Iskanderima, jer im zapravo ponestaje Iskandera”, rekao je.

Prihvati notifikacije