Svijet

Svjetska sila se direktno umiješala u rat u Ukrajini, iz Kijeva grme: Bit ćemo apsolutno nemilosrdni!

Ukrajina je upozorila Iran da prestane slati oružje Rusiji, a u protivnom može očekivati "apsolutno nemilosrdan" odgovor.

FOTO: JEFF JOHNSON/EPA
FOTO: JEFF JOHNSON/EPA

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas je rekao da su upozorili Iran diplomatskim kanalima na posljedice slanja dronova kamikaza i balističkih projektila Rusiji.

Kuleba je na press-konferenciji održanoj danas u Kijevu rekao da postoji “stvarna prijetnja” da bi Iran mogao poslati Rusiji balističke projektile.

“Bit ćemo apsolutno nemilosrdni, radi se o zaštiti naših građana”

Podsjetimo, CNN je jučer objavio da se Iran priprema poslati Rusiji oko 1000 komada oružja, što uključuje i balističke projektile zemlja-zemlja kratkog dometa i još dronova kamikaza, koje Rusija planira koristiti u ratu u Ukrajini. Za CNN su to rekli zapadni dužnosnici koji pozorno prate razvoj i izvoz iranskog oružja.

“Rekao sam i ponovit ću opet: Kad govorimo o suučesništvu bilo koje zemlje u ruskoj agresiji i ubijanju naših civila, bit ćemo apsolutno nemilosrdni u odgovoru zato što se radi o zaštiti naše države i naših građana”, rekao je Kuleba.

“Iranu bi bilo puno pametnije kad bi potpuno prekinuo svoju vojnu saradnju s Rusijom i slanje oružja koje okupatori koriste protiv Ukrajine”, dodao je.

Iran je u više navrata zanijekao da šalje oružje Rusiji, a EU i SAD tvrde da imaju “čvrste dokaze” za suprotno, prenosi Index.

Prihvati notifikacije