Svijet

PUTINOV PAKLENI PLAN Rusija uvodi novo oružje u Ukrajini koje bi moglo promijeniti sve

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u julu da Rusija nema komentar na pitanje o dronovima.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Sjedinjene Američke Države veruju da Rusi već nekoliko sedmica treniraju na iranskim dronovima koje će uvesti u rat u Ukrajini, piše CNN. Prema pisanju američkih medija, ovo je najnoviji pokazatelj da Moskva namerava da kupi iranske dronove i da ih koristi u Ukrajini.

„Proteklih nekoliko sedmica ruski zvaničnici su trenirali u Iranu u okviru sporazuma o prenosu iranskih dronova u Rusiju“, rekao je anonimni američki zvaničnik za CNN. CNN je zatražio komentar od ruske ambasade u Vašingtonu.

Baza blizu Teherana

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u julu da Rusija nema komentar na pitanje o dronovima. U stvari, CNN je već izvjestio prošle sedmice da je ruska delegacija posjećivala vazdušnu bazu u centralnom Iranu najmanje dva puta mesečno radi proučavanja vojnih dronova, prema Jakeu Sullivenu, savjetniku za nacionalnu sigurnost SAD.

Iran je u junu počeo da pokazuje svoje bespilotne letelice Šahed-129 i Šahed-191 Rusiji u vazdušnoj bazi Kašan, južno od glavnog grada Teherana. Oba modela mogu da nose precizno navođene rakete. Sulliven je u julu rekao da Washingotn vjeruje da će Iran prodati Rusiji stotine dronova koje će Moskva moći da koristi u ratu u Ukrajini, piše CNN.

Ukrajinska vojska koristi bespilotne letelice Bairaktar ​​turske proizvodnje za uništavanje ruskih komandnih mjesta, tenkova i raketnih sistema zemlja-vazduh. Rusi su do sada koristili Orlan-10 domaće proizvodnje za izviđačke letove i elektronsko ratovanje.

Međutim, CNN piše da se Rusi muče da popune svoja iscrpljena skladišta, zbog čega su se, smatraju vlasti SAD, okrenuli Iranu. Sve snažnije veze između Irana i Rusije primjer su zašto SAD ne smiju da napuste region Bliskog istoka, rekli su izvori za CNN.

Prihvati notifikacije