BiH

Udruženje žena Bošnjakinja Brčko distrikta obilježilo 30 godina rada

Udruženje žena Bošnjakinja Brčko distrikta danas je prigodnim programom, te izložbom rukotvorina i prezentacijom domaćih tradicionalnih jela obilježilo 30. godina od osnivanja i aktivnog rada ovog udruženja.

FOTO: FENA/ VLADIMIR MATIJEVIĆ
FOTO: FENA/ VLADIMIR MATIJEVIĆ

Ostvareni su značajni rezultati na polju očuvanja kulture, tradicije i običaja, potvrđeno je iz ovog udruženja.

U okviru programa obilježavanja održana je i akademija koja je posvećena ženi Bošnjakinji u kojoj je žena predstavljena kao glavni faktor u porodici i koja govori o njenom doprinosu, značaju i ulozi u široj zajednici.

– Osnovane smo davne 1993. godine i od tada smo realizovale mnoge projekte kroz razne načine s ciljem očuvanja kulture, tradicije i običaja bošnjačkog naroda. Trenutno brojimo više od 30 aktivnih članica koje svoje slobodno vrijeme u udruženju iskorištavaju na razne načine kao što su tkanje, vezenje, pletenje, a također danas smo prezentovale i knjige recepata bosanske kuhinje – rekla je Munevera Kaloper, predsjednica udruženja.

Kaloper kaže da je jedan od glavnih ciljeva udruženja prenijeti znanje nadolazećim generacijama kako bi se bošnjačka kultura sačuvala od zaborava, te da im na razne načine prenesu kako su to nekada živjele njihove majke i nene, te čime su se one bavile i koja su jela tada bila najpoznatija koja se još uvijek prave. Trenutno brojimo oko 100 članica udruženja, dok je 30 aktivnih koje svojim angažmanom svakodnevno doprinose u radu udruženja što je rezultat mnogo uspješnih projekata na raznim poljima od rukotvorina do gastronomije. Ove godine ostvarile smo zapažene rezultate tako da smo u Švicarskoj osvojile zlatnu plaketu, zatim smo na sajmovima u Lukavcu zauzele drugo mjesto za naše tradicionalno „slatko jelo“. Uzele smo učešće na sajmu u Živnicima, a također smo učestvovale i na privredno turističkim manifestacijama u našem gradu – dodala je Kaloper.

Udruženje žena Bošnjakinja nastavlja sa aktivnostima, tako da će u narednom periodu uzeti učešće na privredno turističkim manifestacijama u Konjicu i Bugojnu gdje će predstaviti rukotvorine i jela iz tradicionalne bosanske kuhinje.