Svijet

Ubio ženu i mlađeg sina: Priča o mračnim zločinima uglednog američkog advokata koju je iskoristio i Netflix

Porota u Južnoj Karolini proglasila je u četvrtak bivšeg uglednog advokata Richarda Alexa Murdaugha krivim za ubistvo supruge i sina, nakon šest sedmica saslušanja koja su zaokupila pažnju javnosti širom Sjedinjenih Američkih Država.

FOTO: NETFLIX
FOTO: NETFLIX

Porota od 12 članova, nakon gotovo tri sata vijećanja, proglasila je Murdaugha (54) krivim po dvije tačke optužnice za ubistvo supruge Maggie (52) i najmlađeg sina Paula (22), koji su pogubljeni iz neposredne blizine uz kućicu za pse na njihovom porodičnom imanju 7. juna 2021.

Murdaugh je tvrdio da je nevin tokom dramatičnih šestosedmičnih saslušanja, a dok je čitana presuda, stajao je bez emocija. Njegov advokat zatražio je poništenje presude, što je sudac odmah odbio.

“Dokazi o krivici su nepobitni”, rekao je sudac Clifton Newman.

Murdaugh je potomak utjecajne pravničke porodice iz okoline Charlestona. Iako je tvrdio da nije kriv za ubistva, priznao je da je lagao o svom alibiju i počinjenom finansijskom kriminalu, što je narušilo njegov kredibilitet kod porote.

Prijeti mu 30 godina doživotne robije nakon izricanja presude.

Slučaj je privukao intenzivnu medijsku pažnju s obzirom na ogromnu političku moć porodice u okrugu Colleton, gdje se suđenje odvijalo.

Decenijama, do 2006. članovi porodice obnašali su dužnost tužilaca na tom području, a Murdaugh je bio istaknuti adavokat u regiji Deep South.

Tokom suđenja tužitelji su Murdaugha prikazivali kao lažljivca i tvrdili da je samo on imao sredstva i priliku počiniti ubistva. Izveli su 60 svjedoka, uključujući prijatelje i kolege, koji su svjedočili da je više od decenije krao milione iz svoje advokatske kompanije.

Tvrdili su da je ubio ženu i sina kako bi zataškao finansijski kriminal koji mu se stavlja na teret, uključujući krađu miliona dolara od partnera i klijenata kako bi priskrbio novac za opoide o kojima je bio ovisan i održavanje skupog načina života.

Među najjačim dokazima bilo je Murdaughovo prošlosedmično priznanje lažnog alibija u noći ubistava.

Murdaugh je promijenio svoj iskaz nakon što je porota preslušala audiodokaz da je bio na mjesto zločina nekoliko minuta prije nego što su počinjena ubistva.

Slučaj je pažljivo praćen u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su svi mediji, pa i oni najozbiljniji, secirali život ove bogate porodice, ponosne na tri generacije tužilaca i sudaca.

Istraga otkrila i druge smrti

Kako je suđenje za ubistvo napredovalo tako su napredovale i nove istrage drugih smrti povezanih s njim.

Gloria Satterfield bila je njihova dugogodišnja domaćica sve do svoje smrti 2018. Prvo se smatralo da je uzrok njene smrti bio slučajni pad na stepenicama ispred kuće Murdaughovih. Ali su nove informacije dovele do sumnje u istinitost toga.

Nakon smrti Satterfield osigurao je isplatu osiguranja u ime njenih sinova u vrijednosti većoj od četiri miliona dolara, ali je sam spremio novac u džep. Tek kad su ga progonili preko suda, pristao je na nagodbu od 4.3 miliona dolara.

Optužbe za ubistvo protiv Murdaugha također su se poklopile s novom istragom o smrti Stephena Smitha (19), koji je pronađen mrtav na cesti nedaleko od Murdaughove kuće. Zadobio je povredu glave i tada se smatralo da se radilo o nesreći. Ubijeni tinejdžer je inače bio razredni kolega najstarijeg sina Murdaughovih – Bustera.

Državni advokat Južne Karoline podigao je protiv njega i 99 drugih optužnica protiv njega za finansijske zločine unazad nekoliko godina. Optužen je da je prevario više klijente za više od osam miliona dolara.

Dokumentarac, “Murdaugh Murders: A Southern Scandal” jedan je od najgledanijih filmova na Netflixu u SAD-u prošle sedmice.

Prihvati notifikacije