Sarajevo

U Vijećnici održana Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

U organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina u KS i SABNOR-a, u Vijećnici je večeras održana Svečana akademija povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kojoj su prisustvovali predstavnici političkog, javnog, kulturnog, vjerskog i diplomatskog života u BiH.

FOTO: VLADA KS
FOTO: VLADA KS

U svom obraćanju, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk svima je čestitao osamdesetu godišnjicu državnosti Bosne i Hercegovine, osamdesetu godišnjicu od kada je u Mrkonjić Gradu u saglasju vijećnika ZAVNOBIH-a obnovljena državnost naše zemlje.

Ovaj dan, istakao je premijer Uk, trebamo iskoristiti da se sjetimo na kojim je temeljima izgrađena bosanskohercegovačka državnost i da pokušamo izvući inspiraciju iz tih temelja za promišljanje o budućnosti naše domovine i našeg društva.

“ZAVNOBiH je bio revolucionarni čin. Taj događaj ne bi smio da bude za nas ništa manje važan od onoga što je francuska revolucija za Francuze, što je američka revolucija za Amerikance. Taj revolucionarni čin je proizašao iz želje za slobodom. Šta znači sloboda za jedan narod, odnosno narode jedne države, možemo da svjedočimo u trenutnim aktuelnim globalnim dešavanjima. Pravo da odlučujemo o svojim životima i da gradimo vlastitu društvenu atmosferu jedno je od najvažnijih prava savremene civilizacije. Kao pravo da svako od nas bude slobodni građanin, sa pravom mišljenja, stava i djelovanja u okvirima države”, rekao je premijer Uk.

Svečanoj akademiji prisustvovali su gradonačelnica Benjamina Karić, ministri u Vladi KS Omer Osmanović, Darja Softić Kadenić, Adna Mesihović i Enis Hasanović, zastupnici u Skupštini KS Kristina Petrović, Samir Avdić i Davor Čičić.

U umjetničkom djelu programa nastupao je Ženski ansambl Kamernog hora Lola, koji je izveo muzičke numere “Sarajevo na visoku gledu” i “Bentbaša”, saopćeno je iz Press službe KS.