Svijet

U Španiji razbijena mreža krijumčara koja je iskorištavala ukrajinske izbjeglice

Španska policija objavila je danas da je razbila mrežu koja je upravljala trima tvornicama duhana, a u njima su bili zaposleni Ukrajinci koji su nakon ruske invazije izbjegli u Španiju i živjeli nagurani u montažnim tvorničkim objektima.

FOTO: EPA-EFE/BIEL ALINO
FOTO: EPA-EFE/BIEL ALINO

Optuženi su za krijumčarenje “velikih količina” duhana od kojih su pravljene krivotvorene cigarete, koje su se potom prodavale diljem Španije i u susjednim zemljama, objavila je u saopćenju Civilna garda.

U sklopu istrage koja se provodi uz pomoć Europola u Španiji je uhapšeno 27 osoba i zaplijenjeno deset tona duhanskog lišća i oko tri i po miliona paketa cigareta vrijednih 37,5 miliona eura.

Sve tri tvornice, smještene u vinskoj regiji La Rioji na sjeveru zemlje, južnoj regiji Sevilli i Valenciji na istoku zemlje, bile su opremljene strojevima “s naprednom tehnologijom”, što im je omogućavalo da proizvedu 540.000 kutija cigareta dnevno.

Mreža je zapošljavala Ukrajince koji su u Španiju došli ilegalno ili kao tražitelji azila nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, prenosi Hina.

Oni su živjeli u tvornicama, nagurani u montažne objekte i nisu mogli napustiti te objekte a da ih se pritom ne uoči, zbog čega su radili više nego što je dopušteno, stoji u saopćenju.

Vođe kriminalne mreže “prali su velike količine novca” te zahvaljujući tome vodili “luksuzan život” u poznatom španskom turističkom mjestu Marbella.

Prihvati notifikacije