Region

U Sjevernoj Makedoniji prvi put premijer Albanac

Premijer Kosova Albin Kurti poželio je Talatu Xhaferiju uspjeh na čelu nove tehničke Vlade Severne Makedonije.

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI
FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

“Bivšem predsjedniku Sobranja Severne Makedonije Talatu Xhaferiju poželiobih uspjeha na njegovom novom zadatku, premijeru u tehničkoj vladi, koja će poslije tri mjeseca našu susjednu i partnersku zemlju dovesti do izbora”, napisao je Kurti na Facebooku.

Pročitajte još

Naveo je da se nada da će prijateljstvo i koordinacija za zajedničke projekte biti obiljležja Vlada Kosova i Sjeverne Makedonije tokom Xhaferijeve administracije.

Kurti je kazao da želi Sjevernu Makedoniju s jakom euroatlantskom orijentacijom, partnerom Prištine i Zapada i što dalje od Moskve i njenih niti te Sjevernu Makedoniju koja promoviše vrijednosti suživota i bori se protiv etničke diskriminacije, prenosi Anadolu.

“Za ove ciljeve i za mnoge druge saradnje, siguran sam da ćemo nastaviti put međuvladine saradnje s našim kolegom Xhaferijem, kao što je to bilo sa njegovim prethodnikom Kovačevskim, kome čestitam na vrijednostima koje je reflektovao tokom svog vođstva”, istakao je kosovski premijer.

Talatu Xhaferiju su izbor čestitali i predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca i lideri opozicionih partija.

Skupština Severne Makedonije (Sobranje) danas je većinom glasova izglasala tehničku vladu premijera Talata Xhaferija, koji je tako postao prvi Albanac na čelu vlade te zemlje.

Prethodno je dosadašnji premijer Dimitar Kovačevski podneo ostavku na funkciju premijera, a potom je Talat Xhaferi podnio ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Sjeverne Makedonije. U skladu s dogovorom vladajuće koalicije, do izbora tehničke vlade došlo je u okviru priprema za parlamentarne izbore zakazane za 8. maj ove godine.